RNB-aktien störtdyker

Klädkedjorna Polarn O. Pyret och Brothers samt Department & Stores med verksamhet i NK-varuhusen blöder pengar i spåren av coronapandemin. Moderbolaget RNB Retail and Brands har ansökt om företagsrekonstruktion för de tre dotterbolagen. Aktien rasar på börsen.
RNB-aktien störtdyker - polarn-pyret-rnb-700_binary_6991499.jpg

Coronautbrottet slår mot konsumtionen och det har försatt bolagen Polarn O. Pyret, Brothers och Department & Stores i ekonomisk kris.

”Rekonstruktionerna är nödvändiga för att dels kortsiktigt ge bolagen förutsättningar att ta sig igenom den extrema situation som covid–19 innebär samt dels långsiktigt ge bolagen den tid som behövs för att få att lösa deras finansiella situation”, skriver kedjan i ett pressmeddelande.

Aktien faller drygt 30 procent vid Stockholmsbörsens öppning. Det betyder att aktien rasat drygt 73 procent i år.

Förändringar

Detaljhandeln hör till dem som drabbas hårt av att människor håller sig hemma för att minska smittspridningen. I förra veckan meddelade Lindex att koncernen ser över kostnader och förhandlar om korttidspermitteringar.

I den rådande situationen kommer det även att ske förändringar operativt och organisatoriskt, enligt RNB. Bolagen kommer att hålla butiker och e-handel öppna under rekonstruktionen.

RNB kämpar sedan tidigare i motvind, bland annat på grund av konkurrensen från e-handeln. I december gjordes en nyemission på 85 miljoner kronor och bolaget har nyligen bytt vd.

Svagare försäljning

På måndagen presenterade bolaget sin delårsrapport för andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Redan före coronautbrottet märkte koncernen en svagare försäljning bland annat på grund av den milda vintern.

Under perioden december till februari minskade jämförbar försäljning i koncernen med cirka 12 procent jämfört med motsvarande period året före. Resultatet före skatt landade på minus 64 miljoner kronor, jämfört med minus knappt 37 miljoner kronor motsvarande kvartal föregående år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets