Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Robert Bergqvist: En giftig bankcocktail

2016-12-23 13:10
Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB. Foto: SEB

Italiens regering ska hjälpa krisande banker med ett räddningspaket på 20 miljarder euro. Men faran är inte över än, anser Robert Bergqvist på SEB.

Efter ett nattligt möte meddelade Italiens premiärminister Paolo Gentiloni att regeringen fattat beslut att upprätta en krisfond för banker, värd som mest motsvarande 193 miljarder kronor, som i första hand ska rädda krisbanken Monte dei Paschi di Siena och skydda sparare.

– I dag är en viktig dag för Monte dei Paschi, en dag då det vänder och den kan lugna sina insättare, sade han enligt Reuters.

Beskedet kom efter att Monte dei Paschi, Italiens tredje största bank och världens äldsta verksamma, sagt att den misslyckats med att dra in de fem miljarder euro i nytt kapital från privata investerare som banken behöver för att undvika en kollaps.

– Det här var en väntad utveckling. Vi har vetat länge att detta är en krisbank med stort K, säger Robert Bergqvist, chefsekonom på SEB, om räddningspaketet.

Bankkrisen i Italien har varit en följetong. Bankerna sitter på 356 miljarder euro i dåliga lån, som snabbt kan förvandlas till kreditförluster som kan hota hela banksystemet. Parallellt med det är den politiska osäkerheten i landet stor, och ekonomin svag. Robert Bergqvist kallar det för en giftig cocktail som får investerare att hålla sig borta från banksektorn.

– Den här kombinationen gör att vi inte kan säga att vi nu är färdiga med den italienska bankkrisen. Men det är ett första steg, som är symboliskt viktigt.

I Italien är det många privatpersoner som lånat ut pengar till bankerna, genom att de köpt bankobligationer.

– Skulle man låta dem, och personer som satt in pengar i banken, ta smällen kan det bli stora realekonomiska konsekvenser, säger Bergqvist.

Regeringen har lovat att skydda dem, genom ett upplägg där obligationerna byts mot bland annat aktier, som staten i förlängningen köper. Med räddningspaketet vill regeringen upprätthålla förtroendet för banksystemet. Men det är inte helt klarlagt hur upplägget rimmar med EU:s regler, som säger att fordringsägarna måste ta en del av smällen.

Aktien och värdepapper knutna till Monte dei Paschi har handelsstoppats på den italienska börsen. Samtidigt steg det italienska bankindexet med över en procent i förmiddagshandeln.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom