Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

Robert Frimans ex-vd överklagar skattedom

2017-08-04 09:08
Foto: IBL

First North-listade smyckes- och ädelmetallbolaget Robert Frimans tidigare vd Björn Friman har överklagat tingsrättens upptaxering. Det framgår av ett pressmeddelande.

Stockholms tingsrätt fällde den 13 juli Robert Friman för att ha varit vårdslös med skattedeklarationerna för Robert Friman & Co under perioden mars till december 2016, men ogillade åtalet för perioden januari 2015 till februari 2016. Även åtalet om skattebrott ogillades.

Bolaget kan senast den 18 augusti yttra sig om ett förslag från Skatteverket om upptaxering 37 miljoner kronor med anledning av momsbedrägerier som åklagaren inte kunde övertyga tingsrätten om att bolagets ledning varit skyldiga till.

Bolagets börsvärde är för närvarande 27 miljoner kronor.

Även åklagaren från Ekobrottsmyndigheten har överklagat domen, i delar som rör en annan part, med anledning av nya uppgifter. Åklagaren kan också anslutningsöverklaga på överklaganden från andra parter - som då kan välja att dra tillbaka sina överklaganden.

Tingsrätten har bedömt vad åklagaren försökt att visa om hur mycket Björn Friman och andra i ledningen känt till om momsbedrägerier med flera led av leverantörer, ibland med samma företrädare och ibland med målvakter.

"Ett konstaterande att Björn Friman inte haft någon faktisk kännedom om vad som förevarit i tidigare transaktionsled borde också ha inneburit att rätten därmed skulle ha funnit att Björn Friman har varit i god tro", skriver bolaget i ett pressmeddelande på fredagen.

Björn Friman avgick i samband med åtal i maj 2017. I mars 2017 framkom det att bolaget granskades av Ekobrottsmyndigheten, som hört av sig i januari 2016.

Bolaget framhåller nu att tingsrätten konstaterar att bolaget och Björn Friman "under denna tid har vidtagit en rad åtgärder".

"Björn Frimans vidtagna åtgärder syftade, precis som tingsrätten klargör, till att kunna avfärda ett påstående om att bolaget medverkade i ett momsbedrägeri", skriver bolaget.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom