Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

”Robothandeln borde förbjudas”

2011-09-26 08:55

SvD Näringslivs börskrönikör Patricia Hedelius ger inte robothandeln på börsen några pluspoäng alls. Hon radar i stället upp fyra skäl till att robothandeln borde förbjudas. <br/>- Det är dags att ta av silkesvantarna och återerövra börshandeln så att den kan ske på lika villkor framöver, skriver hon i måndagens SvD.

Hon är mycket kritisk till Stockholmsbörsen som medvetet ger robothandlarna favörer när de får hyra in sig med sina datorer i börsens hjärta – datorhallen i börshuset i Frihamnen i Stockholm.

Hon menar att det är samma sak som om Friidrottsförbundet skulle sälja dopingpreparat till högstbjudande och ändå fortsätta att hävda att alla tävlanden har samma sportsliga chans.

- Nasdaq OMX har uppenbarligen inga problem med att dopa högstbjudande börskunder trots att det egentligen borde diskvalificera hela upplägget om handel på lika villkor, skriver Patricia Hedelus.

Hon räknar upp fyra skäl till att högfrekvenshandeln, som i dag svarar för en fjärdel av handeln på Stockholmsbörsen, borde bannlysas.

  1. Robothandlarnas försvar att små, snabba affärer gör att likviditeten i aktierna ökar. Men robotarna handlar bara i de redan likvida aktierna, inte i de små och medelstora där ökad likviditet i aktierna verkligen behövs.
  2. Högfrekvenshandeln är så snabb att köp- och säljkurser blir ett veritabelt ”myrornas krig” på börsskärmarna. Det blir svårt att uppfatta prisnivån i populära aktier.
  3. Stockholmsbörsen bidrar till att ge robothandlarna ett övertag genom att ge dem plats nära börsens egna datorer. Det är som om Friidrottsförbundet skulle sälja dopingpreparat och ändå hävda att alla har samma chans på banan.
  4. Datorhandeln har infört ett nytt tidsbegrepp när det gäller kortsiktighet. Kvartalshysteri är numera millisekundshysteri. Detta är inte marknadsekonomi. Börsen är till för att försörja bolagen med riskkapital.

Lars-Anders Karlberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom