Röda siffror för Oasmia

Läkemedelsbolaget Oasmia Pharmaceutical redovisar ökande omsättning under tredje kvartalet jämfört med samma period året innan. Bolaget rapporterar en ökad förlust.
Röda siffror för Oasmia - oasmia-affarsvarlden-700-394_binary_6809531.jpg

Omsättningen uppgick till 1,4 miljoner kronor (0,7), en ökning med 100 procent mot föregående år.

Rörelseresultatet blev -26,4 miljoner kronor (-25,2). 

Resultatet efter skatt blev -30,3 miljoner kronor (-29,1). 

Resultat per aktie hamnade på -0,13 kronor (-0,16).

Bolaget fick under hösten marknadsgodkännande för läkemedlet Apealea och lansering planeras under hösten 2019 beroende på lokala prisförhandlingar. 

Oasmia planerar också att ansöka om vidare marknadsgodkännanden i stora delar av övriga världen vilka beräknas erhållas med början 2020. 

”I anslutning till det pågår förhandlingar med potentiella distributionspartners för framförallt Kina och övriga Asien samt Sydamerika vilket vi hoppas kunna slutföra under våren”, skriver vd Mikael Asp i rapporten. 

Mikael Asp nämner i rapporten också den ägarstrid som blossat upp mellan bolaget och ägarna Arwidsro och Per Arwidsson. 

”Tyvärr har kvartalet präglats av en ägarstrid inom bolaget där Arwidsro Investment och Per Arwidsson begärt en extra stämma för att byta ut styrelse och ledning i Oasmia. Oasmias styrelse var nödgade att ställa in extrastämman då det styrelseförslag som Arwidsro presenterade på flera punkter inte uppfyllde Nasdaqs krav avseende bland annat kompetens, erfarenhet och kunskap om bolaget vilket strider mot flertalet regelverk och skulle kunna varit ett hot mot både bolagets fortsatta verksamhet samt börsnotering”, skriver han och uppger att bolagets valberedning och styrelse har en förhoppning om att komma till en gemensam överenskommelse med Arwidsro och dess företrädare innan nästa extra stämma. Stämman är planerad till den 19 mars. 

Koncernens likvida medel var vid periodens utgång 7,6 miljoner kronor (47,7). Angående den finansiella situationen skriver Mikael Asp:

”Finansiellt håller vi fast vid den lägre kostnadskostymen vilken i kombination med en ökande kommersialisering kommer att ändra bolagets resultat i positiv riktning. Av förklarliga skäl så kunde inte den långsiktiga finansieringen säkerställas som planerat innan årsskiftet. Målet är att slutföra detta under våren”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets