Rolls-Royce växlar upp

Rolls-Royce vd Warren East har fått företaget på banan igen.

När Rolls-Royce vd Warren East tog över ratten för tre år sedan fick han ett förutspådde många ett ineffektivt och kortvarigt ledarskap”, skriver kolumnnisten Ben Marlow i The Daily Telegraph.

Verksamheten hade dragits ned av en omfattande mutskandal, som blev starskottet på åtta vinstvarningar vilket fick aktiekursen att halveras på tre år. 2016 års förlust blev historiskt stor när resultatet landade på minus 4,6 miljarder pund, motsvarande 52,6 miljarder kronor.

Men nu, efter en långdragen dikeskörning, verkar East ha fått motorföretaget på rätt väg igen.

Rolls Royce gjorde revansch redan 2017 när man redovisade en rörelsevinst på 4,9 miljarder pund och de fria kassaflödena hade nästan trefaldigats till 273 miljoner pund.

I år väntas motsvarande kassaflöden uppgå till 450 miljoner pund och East tror att företaget kommer nå det uppsatta målet 2021, vilket fick aktien att stiga 15 procent förra veckan. Frågan är hur East har nått framgång på så kort tid?

“Traditionella kostnadsminskningar. Han har gjort sig av med 600 chefsroller villket kommer göra företagsstrukturen mer strömlinjeformad”, svarar Marlow i sin text.

Den positiva trenden är tydlig.

“Ett av de sista spåren av Rolls Royce tumultartade historia – den sänkta utdelningen – är på väg att suddas ut”, skrev Liam Proud på Breakingvies.

East delade ut 11,7 pence/aktie förra året, vilket resulterade i en total utdelning på 216 miljoner pund. Summan motsvarade då 80 procent av det fria kassaflödet.

Innan förra veckans resultat kom in så hade analytiker förutspått att Rolls skulle dela ut 12,9 pence/aktie – totalt 240 miljoner pund och 54 procent av Easts kassaflödesmål för 2018.

– Att sänka utdelningskvoten när lönsamheten och kassaflöden stiger skulle se konstigt ut, har East sagt.

Bilbossen har också meddelat att en kapitaldag ska äga rum i början av sommaren. Investerare kan räkna med att de starka kassaflödena hamnar högt upp på agendan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.