Rubeln rasar med oljan

2016-01-21 12:43 Affärsvärlden TT
Foto: imago/Xinhua / All over press

Rubeln rasar med över 4 procent till historiskt låga nivåer mot dollarn. Ett fortsatt fall för det redan pressade oljepriset, som tappat drygt 25 procent i år, skakar den ryska valutan.

Oljeprisets ras, till prisnivåer under 28 dollar per fat för så kallad Brentolja, slår hårt mot oljeberoende och råvaruexponerade länder. Ryssland är ett av de hårdast pressade oljeländerna, med hög inflation, valutaturbulens och en utdragen recession.

Bland ryska hushåll med dollarlån sprider sig nu tecken på panik. Ett bankkontor Moskva tillhörande Delta Credit Bank stormades i veckan av kunder med krav på att få sina lån reviderade för att slippa betala för valutaraset.

Enligt Reuters källor på den ryska valutamarknaden handlar torsdagens kraftiga valutaras om en spekulationsattack. Och den ryska regeringen försöker lugna läget.

– Det är knappast en kollaps, säger Dimitri Peskov, talesperson för president Vladimir Putin, om raset på en pressträff i Moskva.

Han tillägger enligt nyhetsbyråer att centralbanken i Moskva har beredskap för att undvika en genuin kollaps.

Rysslands centralbank har avstått från stödköp för att stabilisera rubeln i drygt ett års tid, efter att under 2014 bränt en stor andel av valutareserven på interventioner.

Affärsvärlden TT

Premiumnyheter

Aktuellt inom