Rune Anderssons aktieklipp

När Rune Anderssons Mellby Gård köpte en storpost i Academedia i veckan utnyttjade man optioner från en tidigare affär, vilket gav ett betydligt mer fördelaktigt pris.
Rune Anderssons aktieklipp - rune-andersson-700-170213_binary_6824759.jpg
Rune Andersson.

I mitten av juni 2016 gjorde utbildningsbolaget Academedia comeback på börsen. I samband med noteringen köpte Rune Anderssons familjebolag Mellby Gård 9,99 procent av aktierna i Academedia till teckningskursen 40 kronor.

I samband med köpet fick Mellby Gård optioner om att få köpa på ytterligare aktier i Academedia för 42 kronor. Den möjligheten nyttjade familjebolaget den 13 februari när Mellby Gård dubblade sitt ägande till 20 procent av utbildningsbolaget. Aktien stängde samma dag på 62 kronor. Kursen har därefter fallit tillbaka något och klockan 10.00 på torsdagen stod Academedias aktie i 59 kronor.

Mellby Gårds senaste köp uppgick till 397 miljoner kronor. Aktieposten är i nuläget värd närmare 558 miljoner kronor, en värdeökning med drygt 40 procent eller 161 miljoner kronor.

“Det enda intressanta för oss är hur företaget presterar, och inte hur kursutvecklingen går”, skriver Mellby Gårds vd Johan Andersson i ett mejl.

Enligt Johan Andersson är investeringen långsiktig och att avkastningen kommer i form av framtida utdelningar. Hittills har Academedia inte aviserat någon aktieutdelning men Johan Andersson skriver att “det hoppas vi så klart på framöver”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG