Rusande oljepris satte press på börsen

Stockholmsbörsen backade under den inledande handeln på måndagen.
Rusande oljepris satte press på börsen - omx-stockholmsbörsen-upp-700-161220_binary_6813414.jpg

Utvecklingen präglades av ett skenande oljepris efter attacken på två oljeanläggningar i Saudiarabien i helgen.

Vid 11-tiden var storbolagsindexet OMXS30 ned 0,8 procent till nivån 1.653. Aktier för över 4 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen. Utvecklingen på börserna i Paris och Frankfurt visade på en likartad utveckling som i Stockholm medan Londonbörsen klarade sig lindrigare undan.

Brentoljan handlades upp med drygt 8 procent till just över 65 dollar per fatet efter oroligheterna i Saudiarabien med en drönarattack mot Abqaiq och Khurais-fälten. Omkring 5 procent av det globala oljeutbudet bedöms ha slagits ut. USA:s utrikesminister Mike Pompeo anklagade Iran för att ligga bakom attackerna. Samtidigt varnade Mohammed Ali Al-Houthi, medlem i det högsta politiska rådet i den jemenitiska rebellrörelsen, för fortsatta attacker från huhtirörelsen.

Lundin Petroleum stärktes med 6,5 procent och Tethys Oil förbättrades 5,6 procent. I sektorn steg även Africa Oil, som meddelat om ett andra oljefynd utanför Guyana. Uppgången summerades till 3,4 procent.

H&M prickade förväntningarna med försäljningen i det tredje kvartalet. Försäljningsuppgången på 8 procent var den starkaste siffran på elva kvartal. Flera analytiker, däribland Berenberg och Morgan Stanley, påpekade lätta jämförelsesiffror medan Credit Suisse framhöll att stora delar av en återhämtning för H&M-aktien redan är diskonterad. Aktien sänktes 2,4 procent.

Billerud Korsnäs trycktes ned 5,5 procent då bolaget ser en negativ effekt på ebitda-resultatet i det tredje kvartalet på 300 miljoner kronor. Det är en uppjustering från 150 miljoner kronor, enligt tidigare bedömning. Lägre produktionstakt för den nya kartongmaskinen vid bruket på Gruvön ligger bakom den nya bedömningen. Dessutom presenterades ett besparingsprogram om 600 miljoner kronor.

Netent sjönk knappt 5 procent. Börsveckan har utfärdat en säljrekommendation för aktien. Förvärvet av Red Tiger uppges vara en desperat åtgärd från ledningen. Inte mycket uppges tala för att gamla Net Ent kommer att gynnas av affären.

Rottneros ställdes upp 6 procent. Massatillverkaren söker undantag från obligationsägare för att genomföra en potentiell extra utdelning om 0:70 kronor per aktie.

Strax före stängningscallen drog i gång i fredags meddelade Gränges att produktionsstörningar i USA väntas leda till en minskning av försäljningsvolymen med cirka 6.000 ton i det tredje kvartalet. Aktien vek ned 0,5 procent.

Börsveckan har utfärdat köprekommendationer för Boozt, Jetpak och Camurus. Boozt höjdes drygt 1 procent och Jetpak var upp nästan 3 procent medan Camurus sågs upp 5 procent.

Dagens Industri har analyserat Coor och aktien får en köprekommendation. Coor belönades med en uppgång på 5,6 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG