Rusning i H&M lyfter börsen

Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel med en mindre nedgång, som dock snabbt förbyttes i en positiv utveckling med Hennes & Mauritz i topp. Sämre gick det för SSAB, som backade efter negativa analytikerkommentarer.
Rusning i H&M lyfter börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Vid 10-tiden var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,4 procent till 1.600. Aktier för 3,2 miljarder kronor hade då omsatts på Stockholmsbörsen. I Frankrike var CAC 40-index då upp 0,5 procent, medan Frankfurt var nationaldagsstängt.

Det svenska inköpschefsindexet för tjänstesektorn sjönk enligt Silf/Swedbank i september och var klart lägre än analytikernas prognossnitt. Tjänste-PMI följde alltså samma mönster som industri-PMI tidigare i veckan, vars låga utfall följdes av en ny kronförsvagning.

Modejätten H&M levererade ett kvartalsresultat som var lite bättre än väntat i genomsnitt och aktien lyfte drygt 6 procent och är därmed upp hela 55 procent i år. Kvartalsrapporten visade en rörelsemarginal om 8,0 procent, över väntade 7,7 procent enligt Infront Datas prognossammanställning. Bruttomarginalen kom in på 50,8 procent. Här väntades 50,4 procent.

”Väl mottagna sommarkollektioner och ökade marknadsandelar” visar att H&M är på rätt väg med sitt förändringsarbete, enligt vd Karl-Johan Persson.

Andra bolag på plus i storbolagsindexet var Getinge och Atlas Copco, som steg 1,4 procent, med Assa Abloy och Securitas strax bakom.

Svagast för dagen var SSAB A, som tappade 3,5 procent till 25:40 kronor. Pareto Securities har sänkt sin rekommendation för ståltillverkaren till behåll, medan JP Morgan sänkt riktkursen för A-aktien till 29:50 kronor. Flera europeiska sektorkollegor backade samtidigt 1,5-2 procent.

Även gruvbolagen noterades på plus, med Boliden och Lundin Mining upp 0,6 procent. Basmetallerna handlades överlag på plus och guld försvarade onsdagskvällens uppgångar. Oljebolagen har det generellt tyngre, då Brentoljan fortsatte ned till knappt 57:50 dollar per fat. Lundin Petroleum förlorade 1,6 procent och IPC 1,9 procent.

Även storbankerna återfanns på förlorarsidan, med nedgångar på 0,3-1 procent.

Utanför OMXS30-indexet föll vinsterturismbolaget Skistar 6,7 procent. Bolaget redovisar ökad förlust för det fjärde kvartalet i räkenskapsåret men oförändrad utdelning om 3:50 kronor per aktie. Bokningsläget förbättrades marginellt jämfört med fjolårets rekordnivåer.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets