Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rwanda ska bli Afrikas nya it-mecka

2016-05-20 10:48

Det lilla afrikanska landet Rwanda genomgår just nu en mindre informationsteknisk revolution och siktar på att bli Afrikas svar på Asiens Singapore, skriver Bloomberg.

Landets regering genom presidenten Paul Kagame har planer på att bygga en "innovationsstad" i huvudstaden Kigali som ska locka teknikföretag och institutioner och säkra den digitala utvecklingen i landet.

En av intressenterna i detta projekt är Ericsson och förra veckan meddelade Ericsson och Cisco Systems att de inlett ett samarbete med Rwandas regering att lansera en mobil betalningslösning via trådlösa nätverk i Kigali.

Kommunikationerna har kraftig förbättrats de senaste åren efter att landet har investerat i ett höghastighet-fibernät i alla landets 30 distrikt. 4G-nätet täcker för närvarande 14 distrikt. Nästa år väntas 95 procent av befolkningen ha 4G-täckning, enligt landets informations- och kommunikationsminister Jean Philbert.

Enligt en konsult på McKinesy siktar Rwanda nu på att bli det mest innovativa landet på kontinenten.

En nackdel har varit att landet saknat naturtillgångar som grannländerna Uganda och Kongo, med olje- och metalltillgångar.

Detta har dock inte hindrat landet från att dra igång ett unikt projekt inom utvinning av metan ur vatten. En kraftanläggning i sjön Kivu ska producera 100 megawatt el inom tre års tid och generera el med låga koldioxidutsläpp. Detta måste dock ske innan ett större metanutsläpp sker eftersom sjön ligger i ett område med vulkaner, som dock inte är aktiva i nuläget.

Affärsvärlden Finwire

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom