Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rykte: Buffett förbereder sig för börsfall

2014-11-18 06:40
Warren Buffett. Foto: TT

Det nyckeltal som Warren Buffett anser vara viktigast för att värdera aktiemarknaden blinkar rött och det ryktas om att superinvesteraren själv positionerar sig för ett börsfall.

”Total Market Cap to GDP Ratio”. Det är namnet på den aktieindikator som Warren Buffett använder sig av för att mäta om aktier är billiga eller dyra. I korta drag innebär indikatorn att man jämför aktiemarknadens samlade värde med BNP-siffran i samma land.

I dagsläget står Warren Buffett-indikatorn för USA i 126 procent. Precis före finanskrisen toppade den på drygt 110 procent, skriver Moneynews.com, vilket därmed antyder att det är läge att lämna aktiemarknaden. Enligt sajten ryktas det nu om att superinvesteraren själv håller på att positionera sig för ett kraftigt börsfall.

Enligt SEC:s insynslista för det tredje kvartalet har Berkshire Hathaways aktieinnehav i stort sett varit oförändrat jämfört med föregående kvartal. De små förändringar som skett är att Berkshire Hathaway köpt in sig i Express Scripts Holding medan Deere & Co. fått lämna portföljen. I övrigt har investmentbolaget ökat i Visa med 19 procent, i Mastercard med 16 procent och i IBM med 0,4 procent.

En investerare som är uttalat skeptisk till aktiemarknaden just nu är Mark Spitznagel, grundare och ägare till hedgefonden Universa Investments. Han är dock mest känd för att ha satsat stora pengar på en börskrasch i USA 2008.

- Vi har ingen rätt att bli överraskade av en allvarlig och överhängande börskrasch. I själva verket måste vi förvänta oss den, säger han till Moneynews.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom