Rysk mardröm över för Telenor

Norska Telenor jublar i dag. En mardrömslik rättprocess är över. Tillgångar värda 1,7 miljarder dollar släpps ur den ryske kronofogdens grepp.

I höstas gjorde Telenor, med vd Jon Fredrik Baksaas, och Michail Fridmans Alfa upp om att slå samman sina ryska och ukrainska tillgångar och skapa ett nytt USA-noterat holdingbolag. Ett absolut krav från Telenors sida var att den mystiska Farimex-saken skulle ”försvinna” innan affären fullföljdes. Och nu har det hänt. I dag, den 16 april, meddelande en domstol västsibiriska Tiumen att Farimex dragit tillbaka sina krav.

För ett drygt år sedan, den 2 mars 2009, stoppade en domstol i sibiriska Omsk effektivt Telenors ryska expansion. Bolaget Farimex, registrerat på Brittiska Jungfruöarna och med 0,002 procent av aktierna i ryska Vimpelcom, tillerkändes ett skadestånd på 1,7 miljarder dollar från Telenor. Norrmännen påstods ha hindrat Vimpelcom från att expandera i Ukraina.

Nio dagar efter Omsk-domen lyckades dessutom Farimex företrädare få en kronofogde i Moskva att frysa Telenors jättepost i Vimpelcom. Norrmännen fick rösta för aktierna men inte sälja dem. Länge tycktes läget hopplöst och tvångsförsäljning hotade.

Oligarken Michail Fridmans Alfa-grupp, tillika storägare i Vimpelcom, förnekade alla kopplingar till Farimex. Men på Telenors huvudkontor i Oslo var man säker på sin sak: Farimex var en bulvan åt Fridman. Den märkliga Omsk-domen matchade tidsmässigt en rättsprocess i New York, där Telenor skulle vinna mot Alfa. Ingen slump, resonerade norrmännen.

Efter uppgörelsen med Alfa i höstas ljusnade läget snabbt. Och i dag drog alltså Farimex tillbaka alla sina krav på Telenor.

Samtidigt blev också klart att innehavarna av de USA-noterade teckningsrätterna i ”gamla” Vimpelcom säger ja till fusionen. Acceptansgraden var 97 procent.

– Det här är en bra dag, säger Telenors talesman Dag Melgaard till Affärsvärlden.

Men allt är ännu inte är löst. Nu återstår nämligen att få kronofogden i Moskva att släppa Telenors aktier i Vimpelcom. Och det hastar. På tisdag, den 20:e april, är sista dagen för innehavarna av rysknoterade Vimpelcomaktier att säga ja eller nej till uppgörelsen mellan Telenor och Alfa. Får inte norrmännen loss sina aktier till på tisdag blir fusionen i bästa fall försenad.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco