Ryska banker badar i pengar

2016-03-14 10:02 Per Tolgraven
Rysslands president Vladimir Putin. Foto: All over press

Rysslands president Vladimir Putins regering smörjer den ryska ekonomin med pengar från två jättelika reservfonder. Ryska banker har i dag mer kontanter än på fem år, skriver Bloomberg.

Den ryska nationella välfärdsfonden byggdes upp av oljerikedomar för att kunna användas som buffert vid svårare tider. I fjol var det precis vad som skedde. 37 miljarder dollar, motsvarande drygt 300 miljarder kronor, av den 50 miljarder dollar starka fonden pumpades in i den ryska ekonomin för att täcka budgetunderskottet. I år väntas finansdepartementet besluta om ännu en stor injektion från den andra fonden, kallad just reservfonden.

Inflödet av kapital gör att de ryska bankerna inte behöver be centralbanken om hjälp för att rida ut de internationella sanktionerna utan de kan låna sinsemellan, dessutom till en lägre ränta, skriver Bloomberg.

- Det här motsvarar lättnader utan räntesänkningar, säger Morgan Stanley-ekonomen Alina Slyusarchuk till Bloomberg.

Till skillnad från den europeiska centralbanken, som sänkte samtliga räntor i förra veckan, väntas den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina lämna räntan oförändrad vid 11 procent på fredagen.

Per Tolgraven

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Bostad & fastighet

Alla Tjänstebilar

ANNONS