Ryska banker badar i pengar

Rysslands president Vladimir Putins regering smörjer den ryska ekonomin med pengar från två jättelika reservfonder. Ryska banker har i dag mer kontanter än på fem år, skriver Bloomberg.

Den ryska nationella välfärdsfonden byggdes upp av oljerikedomar för att kunna användas som buffert vid svårare tider. I fjol var det precis vad som skedde. 37 miljarder dollar, motsvarande drygt 300 miljarder kronor, av den 50 miljarder dollar starka fonden pumpades in i den ryska ekonomin för att täcka budgetunderskottet. I år väntas finansdepartementet besluta om ännu en stor injektion från den andra fonden, kallad just reservfonden.

Inflödet av kapital gör att de ryska bankerna inte behöver be centralbanken om hjälp för att rida ut de internationella sanktionerna utan de kan låna sinsemellan, dessutom till en lägre ränta, skriver Bloomberg.

– Det här motsvarar lättnader utan räntesänkningar, säger Morgan Stanley-ekonomen Alina Slyusarchuk till Bloomberg.

Till skillnad från den europeiska centralbanken, som sänkte samtliga räntor i förra veckan, väntas den ryska centralbankschefen Elvira Nabiullina lämna räntan oförändrad vid 11 procent på fredagen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience