Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rysskräck som lockar

2008-11-08 10:59

Oriflame är företaget som höjer prognoserna mitt under börs- och finanskaos. Att affärsmodellen fungerar i svaga tider står klart. Nu är aktien dessutom pressad av en överdriven rysskräck.

Kosmetikaföretaget Oriflames tredje kvartal var det starkaste försäljningsmässigt sedan börsnoteringen 2004. Framför allt var det utvecklingen i Ryssland och andra före detta Sovjetstater som imponerade. Oriflame har en affärsmodell, direktförsäljning, som passar i dåliga tider. Det underlättar rekryteringen av personer som vill sälja Oriflames produkter till vänner och bekanta, så kallade konsulenter. Och billigt smink är en lyx som många har möjlighet att unna sig. I den senaste lågkonjunkturen, 2000-2003, växte Oriflame med 65 procent och rörelsevinsten ökade med över 100 procent.

Även om tiderna blir sämre den här vändan finns det mycket som talar för att Oriflame kan prestera bra. Vi räknar med att bolaget växer med omkring 12 procent de närmaste åren och förbättrar vinstmarginalen. Det ger en vinsttillväxt på 15-20 procent. Fokus på tillväxtmarknader och möjligheter att bredda sortimentet, exempelvis med fler herrprodukter samt vitaminer och kosttillskott, talar för att tillväxten kan fortsätta även på längre sikt. Och ännu är jordklotet inte helt infiltrerat av Oriflames konsulenter.

Från tid till annan uppstår oro kring bolagets bruttomarginaler och lagernivåer. Det är oundvikligt, men inget en långsiktig placerare behöver ligga sömnlös över. Det har också spekulerats om bristande internkontroll. Med verksamhet i över 50 länder och drygt 2,6 miljoner konsulenter, är det givetvis en utmaning att ha överblick. Men ledningen, ägarna i högsta grad inkluderade, har visat att de har en bra kontroll över bolaget.

Trots de goda resultaten hittills i år och den konjunkturstabila verksamheten har aktien fallit kraftigt på börsen. Anledningen är att placerare flytt från aktier med exponering mot Ryssland. Den här oron är sannolikt överdriven, i alla fall när det gäller Oriflame.

Skuldsättningen är låg, liksom goodwillposten. Värderingen är rekordlåg, bolaget har inte varit i närheten av sin nuvarande värdering, p/e 7-8, sedan noteringen. Det har ordförande Robert af Jochnick utnyttjat och köpt aktier. Ytterligare ett gott tecken med andra ord.

Nästa val: Betsson - Säkra spelkort

Agnetha Jönsson

Anna Ekelund

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom