Ryssland och Saudiarabien i oljemöte

2016-02-16 06:14 Affärsvärlden SIX
Foto: Danita Delimont Creative / Alamy

Energiministrarna från Saudiarabien och Ryssland kommer att diskutera oljeproduktionen i Qatar under tisdagen. Det uppgav Opec-delegater på måndagen, enligt Dow Jones Newswires.

Enligt uppgifterna har man under de senaste dagarna diskuterat ett nytt förslag om att frysa produktionen, vilket skulle betyda att Ryssland och oljekartellen inte får höja produktionen från nuvarande nivåer.

En tjänsteman från en av gulfstaterna i Opec uppgav samtidigt att Saudiarabiens position fortfarande i all väsentlighet är oförändrad.

Saudiarabien, som är en av de mest tongivande medlemmarna inom oljekartellen, har länge motsatt sig uppmaningarna från andra medlemmar om att begränsa produktionen för att pressa upp priserna och sagt att Iran och Ryssland även måste godkänna en sådan åtgärd.

Iran har samtidigt inte visat några tecken på att vilja avvika från planen om att öka produktionen med en halv miljon fat per dag efter det att de internationella sanktionerna mot landet lyfts.

"Även om det är ett avtal om fryst produktion måste Iran gå med på det", sade tjänstemannen, som vidare uppgav att venezuelanska tjänstemän uppgivit att de kan övertyga Iran.

Irans vice oljeminister Rokneddin Javadi uppgav på söndagen att landets råoljeproduktion har ökat med 400.000 fat per dag till följd av det implementerade kärnenergiavtalet, och att den första oljeleveransen mot Europa hade sjösatts.

Även Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino kommer att vara i Qatar under tisdagen enligt uppgifterna, och på söndag reser Nigerias dito Ibe Kachiwku dit. Båda länderna hör till de mest högljudda förespråkarna för en begränsad produktion.

Förenade Arabemiratens energiminister uppgav under förra veckan att Opec är "redo att samarbeta avseende produktionssänkningar", vilket fick oljepriserna att stiga på fredagen. Ministern påpekade dock att sådana produktionssänkningar skulle kräva "totalt samarbete från alla".

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom