Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ryssland sänker skördeprognos

2012-08-31 14:02

 Ryssland sänker sin prognos för 2012 års spannmålsskörd till 70-75 miljoner ton från tidigare prognosen 75 miljoner ton. Det sade Rysslands jordbruksminister Nikolaj Fedorov på fredagen, rapporterar Bloomberg News.

Sänkningen kommer tillsammans med en utfästelse om att landet inte behöver införa några exportbegränsningar för att tillgodose det inhemska behovet. Detta genom användning av spannmålslager.

Vetepriset gick ned efter denna utfästelse, enligt Bloomberg News som en reaktion på att tidigare fruktade världsutbudsbegränsande exportstopp nu inte ser ut att bli av.

Årets ryska spannmålsexport spås bli 10-14 miljoner ton, varav 80 procent vete, enligt jordbruksministern. I onsdags låg ministerns prognos för exporten på 12 miljoner ton, enligt ett veckobrev om jordbruksprodukter från SEB. I fjol exporterades mer än dubbelt så mycket, 27,2 miljoner ton.

Torbjörn Iwarson, råvaruanalytiker på SEB, pekar på att intervallet 10-14 i stället för tidigare 12 öppnar för en krympning av "exportpotentialen" och utesluter inte ett framtida ryskt exportstopp av vete i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt.

I sin halvårsrapport, publicerad på fredagsmorgonen, skriver Trigon Agri att bolaget avser att behålla sina lager i särskilt Ukraina, eftersom det upplever att risken för exportrestriktioner där är mycket lägre än i Ryssland. Oro för kommande exportrestriktioner har enligt Trigon Agri hindrat ryska och ukrainska spannmålspriser att följa med i den internationella kraftigt stigande prisutvecklingen på senaste tiden.

Den ryska utfästelsen om inga exportstopp åtföljdes av att vetepriset på råvarubörsen CBOT i Chicago vände tvärt ned på fredagen, men priset är fortfarande upp nästan drygt 34 procent hittills i år. Trigon Agri handlas ett par timmar efter den ryska nyheten på minus 3,1 procent i tunn handel, efter att strax efter rapporten ha handlats ned med 1-1,5 procent.

Sektorkollegan Alpcot Agro, som liksom Trigon Agri rapporterade på fredagen, noterade inledningsvis uppgångar men handlades kring nollstrecket efter lunchtid.

Black Earth Farming noterades strax efter klockan 14 3,3 procent lägre.

Den totala ryska fjolårsskörden av spannmål blev 94,2 miljoner ton 2011, och hittills i år har 55 miljoner ton skördats jämfört med fjolårets 65 miljoner ton så här års, enligt jordbruksminister Nikolaj Fedorov.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom