Rysslands rikaste man: Sanktionerna har nått kulmen

Den ryska affärsmannen Vladimir Potanin säger att det politiska läget i Ryssland har stabiliserats och att investerarna börjar återvända till landet.

Vladimir Potanin är grundare, vd och storägare för det ryska konglomeratet Interros. Han rankas som Rysslands rikaste man med en förmögenhet på närmare 17 miljarder dollar, enligt Bloomberg.

Enligt honom börjar de internationella investerarna att återvända till Ryssland efter att effekterna av sanktionerna mot landet har nått sin kulmen.

– Nu börjar det bli tydligt att situationen är mer politiskt stabil och förutsebar. Ingen vill ha fler sanktioner. Jag tror att vi har nått en stabil nivå när det gäller politiska spänningar, säger Vladimir Potanin till Bloomberg.

För drygt ett år sedan, efter Rysslands intervention i Ukraina, inledde EU och USA sanktionerna mot Ryssland och några av landets mest inflytelserika personer. Sanktionerna har därefter skärpts i flera steg vilket fått kännbara effekter på den ryska ekonomin. Bland annat hade rubeln vid årsskiftet tappat nästan halva sitt värde. Hittills i år är den ryska valutan den som stigit mest i världen, skriver Bloomberg.

Enligt Potanin väntade sig många investerare att sanktionerna mot Ryssland skulle intensifieras än mer och skapa ytterligare problem för ekonomin i landet. Det har emellertid inte skett och det är nu ”rätt tid” att börja investera i Ryssland igen, säger Potanin.

Den ryske miljardärens förmögenhet kommer till största delen från hans innehav i råvarubolaget Norilsk Nickel som inte är föremål för utlandssanktionerna. Aktien har stigit 82 procent under det senaste året, skriver Bloomberg.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.