S&P kan sänka Swedbanks kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Standard & Poors kan komma att sänka Swedbanks kreditbetyg AA- mot bakgrund av penningtvättsmisstankarna.
S&P kan sänka Swedbanks kreditbetyg - swedbank-700_binary_6953121.jpg

S&P har satt betyget under så kallad kreditbevakning (credit watch) med negativa implikationer, från att tidigare ha haft stabila utsikter för kreditbetyget.

Det framgick av ett pressmeddelande på måndagen.

S&P anser att penningtvättsutredningen skadar Swedbanks rykte och kan leda till oro bland bankens investerarbas. Pågående utredningar kan också avslöja allvarliga brister i Swedbanks egen översyn och bolagsstyrning.

“Kreditbevakningen med negativa implikationer återspeglar att vi kan komma att sänka våra kreditbetyg på Swedbank under kommande tre månader om inte ledningen vidtar beslutsamma åtgärder för att stabilisera bankens verksamhet och stärka marknadsförtroendet i dess bolagsstyrning”, heter det.

S&P kan också komma att sänka betygen ifall nuvarande utredningar identifierar allvarliga svagheter i Swedbanks bolagsstyrning eller om Swedbank inte adresserar brister i riskhanteringen. Vidare kan kreditbetyget påverkas om penningtvättsanklagelserna leder till betydande böter och straffavgifter.

Däremot kan S&P komma att bekräfta nuvarande kreditbetyg om Swedbank kan återställa förtroendet i ledningen och i bolagsstyrningen samt om effekterna av utredningarna på Swedbanks kreditvärdighet anses vara hanterbara, skriver S&P.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.