Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 0770-457 102

S&P varnar för oroväckande trend på tillväxtmarknader

2017-10-13 15:02

Tillväxtmarknader som Turkiet och Sydafrika kan komma att drabbas hårt när världens centralbanker blir allt mer återhållsamma. Det menar S&P Global.

Tillväxtmarknadernas balansräkningar riskerar att försämras när centralbankerna drar ned på den expansiva penningpolitiken, skriver kreditvärderingsinstitutet S&P Global i en rapport.

Flera tillväxtmarknader, speciellt Turkiet och Sydafrika, har inte använt tillräckligt av den globala likviditeten för att städa upp i deras nationella balansräkningar, varnade S&P Global Ratings under fredagen.

- Flera regeringar har dragit nytta av centralbankernas expansiva penningpolitik. Man har inte behövt tänka på makroekonomisk stabilitet utan fokusera mer på inhemska och politiska direkta resultat, säger Moritz Kraemer, global värderingschef på S&P.

Det är tillväxtmarknader som är extra utsatta och väntas att pressas ännu mer när Fed och ECB gradvis drar ned på det ”lättillgängliga kapitalet”, säger han.

- Den inhemska politiska risken är närvarande i flera länder, som inte har tagit möjligheten att avbetala skuld, säger chefen

Turkiet och Sydafrika är två exempel på denna trend, säger han.

- Det förklaras delvis av de gynnsamma förutsättningarna i världen, man kommer undan med det. De låga räntorna gör att det fortfarande finns chanser för länder att skuldsätta sig ännu mer, och det är oroande.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom