S&P varnar för oroväckande trend på tillväxtmarknader

Tillväxtmarknader som Turkiet och Sydafrika kan komma att drabbas hårt när världens centralbanker blir allt mer återhållsamma. Det menar S&P Global.

Tillväxtmarknadernas balansräkningar riskerar att försämras när centralbankerna drar ned på den expansiva penningpolitiken, skriver kreditvärderingsinstitutet S&P Global i en rapport.

Flera tillväxtmarknader, speciellt Turkiet och Sydafrika, har inte använt tillräckligt av den globala likviditeten för att städa upp i deras nationella balansräkningar, varnade S&P Global Ratings under fredagen.

– Flera regeringar har dragit nytta av centralbankernas expansiva penningpolitik. Man har inte behövt tänka på makroekonomisk stabilitet utan fokusera mer på inhemska och politiska direkta resultat, säger Moritz Kraemer, global värderingschef på S&P.

Det är tillväxtmarknader som är extra utsatta och väntas att pressas ännu mer när Fed och ECB gradvis drar ned på det ”lättillgängliga kapitalet”, säger han.

– Den inhemska politiska risken är närvarande i flera länder, som inte har tagit möjligheten att avbetala skuld, säger chefen

Turkiet och Sydafrika är två exempel på denna trend, säger han.

– Det förklaras delvis av de gynnsamma förutsättningarna i världen, man kommer undan med det. De låga räntorna gör att det fortfarande finns chanser för länder att skuldsätta sig ännu mer, och det är oroande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.