Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

S: Torftigt, regeringen

2011-04-13 13:18

 Regeringen saknar en efterkrispolitik och är tomhänt när det gäller hur missmatchningen på svensk arbetsmarknad ska lösas. Det sade Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Tommy Waidelich i riksdagens budgetdebatt.

Han sade att det stämmer att det går bra för svensk ekonomi, vilket är glädjande, men samtidigt som det råder massarbetslöshet kommer det rapporter om brist på arbetslöshet.

Enligt Tommy Waidelich hotar den försämrade matchningen Sveriges ekonomiska utveckling och Riksbanken tvingas höja styrräntorna i förtid.

"Nu krävs det en politik som sätter jobben först", sade Tommy Waidelich.

Han kritiserade regeringen för att föra "en torftig arbetslinje", med skattesänkningar som lett till ökade klyftor i samhället.

Finansminister Anders Borg replikerade att han såg "betonghäckarnas återkomst" och en vilja att ha tillbaka till den gamla AMS-politiken.

Tommy Waidelich förnekade att han vill se några skattehöjningar.

"Vi kommer att utgå från verkligheten, samhällsproblemen här och nu", sade han.

Carl B Hamilton, Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson, frågade Tommy Waidelich om Socialdemokraterna står fast vid fempartiuppgörelsen om pensionerna och fick svaret att pensionerna måste kunna diskuteras och man måste vara öppen för förändringar och för att lyssna på vad pensionärsorganisationerna säger.

Beträffande eurogruppspakten hänvisade Tommy Waidelich till den oro som framkommit om hur den skulle påverka den svenska lönebildningsmodellen.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, ville veta vad Socialdemokraterna ville göra för att förbättra välfärden och hur Tommy Waidelich såg på skatterna.

Tommy Waidelich upprepade att han inte ser behov av vare sig skattehöjningar eller skattesänkningar, men kanske justeringar. Han hänvisade till att reformutrymmet kan användas "för att investera i framtiden", för att komma tillrätta med missmatchningen, men också för att stärka kvinnornas ställning på arbetsmarknaden.

Miljöpartiets Mikaela Valtersson tyckte att det var brist på nyheter i regeringens budget och hon uppmanade Anders Borg att ge sig ut i förorten för att hälsa på hos en ensamstående arbetslös kvinna som tvingas prioritera mellan mat och fotbollsskor till dottern.

Hon sade att det behövs ett politiskt alternativ som gör att vi kan leva tillsammans, med investeringar som kan skapa ett hållbart samhälle.

"Vi kan modernisera Sverige och skapa ett land som driver utvecklingen framåt, det enda som saknas är politiskt mod och ledarskap", sade Mikaela Valtersson.

Anders Borg uppmanade Miljöpartiet att omvärdera sin politik för arbete, eftersom den nu är "arbetsfientlig" och sade att regeringen är "en offensiv reformregering".

Folkpartiets Carl B Hamilton framhöll i sitt anförande att det mest glädjande i budgeten är att arbetslösheten sjunker och att fler får jobb.

Han konstaterade att hög sysselsättning är en förutsättning för en fungerande välfärd, men att det finns stora risker inte minst från utlandet. Bland dem risken för att så kallade "heta pengar" skulle strömma in i Sverige och skapa stora problem för svenska företag genom en kraftig förstärkning av kronan.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom