Så drabbas ISK-sparare av skattehöjningen

Regeringen har föreslagit skattehöjningar för sparande i investeringssparkonton (ISK) och kapitalförsäkringar. Affärsvärlden reder ut vad som händer och hur det slår mot sparkapitalet.

Storleken på statslåneräntan per den 30 november bestämmer skattesatsen för ett ISK och kapitalförsäkringar året därpå.

Den 30 november 2014 var statslåneräntan 0,9 procent. På den uträknade schablonintäkten dras sedan  en skatt på 30 procent. Därmed blev skattesatsen för innevarande år 0,27 procent (0,9 x 30 procent).

På fredagen kom dock beskedet att regeringen föreslår höjd beskattning på ISK och kapitalförsäkringar. Bland annat vill regeringen sätta en bottennivå på 1,25 procent av kapitalunderlaget. Det innebär att skattesatsen aldrig blir lägre än 0,375 procent (1,25 x 30 procent).

Förslaget innebär också ett påslag på 0,75 procentenheter på statslåneräntan – om den landar på 0,5 procent eller högre per den sista november, varje år framöver.

Vad motsvarar då höjningen i kronor räknat? Det beror förstås på hur mycket pengar som ligger i en ISK eller kapitalförsäkring.

En genomsnittlig kund hos nätbanken Nordnet har cirka 300 000 kronor i sparat kapital. Låt oss anta att hela summan har placerats i en ISK.

Med nuvarande regler skulle det innebära en skatt på 810 kronor för 2015 (300 000 kr x 0,27 procent). Efter regeländringen skulle skatten ha blivit 1 485 kronor (300 000 kr x 1,65 procent x 30 procent). Det är 675kronor mer och motsvarar en skattehöjning med drygt 83 procent.

För att en investerare ska tjäna på att ha pengarna i en ISK i stället för i en vanlig depå måste avkastningen, enligt Affärsvärldens beräkningar, uppgå till minst 1,25 procent per år.

Om den egna ISK-portföljen skulle falla i värde måste skatten likväl betalas. Ett underskott i en vanlig depå ger däremot en skattereduktion på 30 procent, vid en försäljning.

Idag finns 950 000 investeringssparkonton med sammanlagt 260 miljarder kronor på, enligt Finansdepartementet.

Om förslaget blir verklighet träder den nya skattehöjningen i kraft den 1 januari 2016.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets