Så gynnar Storytel Bonniers

Storytel ger Bonniers dubbelt så mycket per lyssnad ljudbok som andra förlag får, rapporterar Svensk Bokhandel.

Enligt branschtidningen Svensk Bokhandel har Bonnierförlagen en klar fördel gentemot övriga svenska förlag i sitt avtal med ljudbokstjänsten Storytel.

De icke-Bonnierägda förlagens minimiersättning per lyssnad bok från Storytel sjönk till under 20 kronor har missnöjet varit stort. Under andra kvartalet i år sattes bottenrekord: 17 kronor och 82 öre, även om vissa förlag har något högre ersättning, runt 20 kronor per lyssning.

Svensk Bokhandel har tagit del av royaltyavräkningar till Bonnierförfattare som visar att Bonnierförlagen får 52-53 kronor för sin digitala ljudboksförsäljning av nyheter till samtliga återförsäljare. Där ingår Storytel, Nextory och Bokus samt Bonnierägda Bookbeat och Adlibris.

Avtalet ska dels ge Bonniers dubbelt så mycket betalt per ljudbok som andra förlag får från Storytel, dels inte behöva få betalt genom så kallad ”revenue share”.

– Vi har aldrig haft revenue share med någon. Ett sådant avtal utan golv eller tak kan vi inte skriva, säger Bonniers Books vd Håkan Rudels till Svensk Bokhandel.

Enligt artikeln har förlagen, som tidigare trott att samtliga förlag får betalt enligt samma modell, övervägt att anmäla Storytel till Konkurrensverket och att stämma ljudbokstjänsten.

Storytel har inte kommenterat uppgifterna, eftersom de individuella avtalen lyder under sekretess, men säger i ett mejl till Svensk Bokhandel att de under nästa år ska gå ”över på en tidsbaserad ersättningsmodell”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.