Så handlade spararna under 2019

Affärsvärlden har listan över spararnas mest köpta och sålda aktier under 2019.
Så handlade spararna under 2019 - aktie-akva_binary_6818881.jpg

De sargade bankerna dominerar på köpsidan, enligt en sammanställning från Nordnet.

Swedbank är spararnas klart mest nettoköpta aktie i år. Det är nästan tre gånger så många kunder som köpt Swedbank som har köpt tvåan på listan, som är Nordea.

– Många investerare har sett på Swedbank som rabatterad sedan kursfallen efter avslöjandena i SVT i våras. Sedan har det kommit fler bakslag vilket blottlagt den osäkerhet som finns i bankaktierna just nu, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Läs också: Rea på svenska banker?

En anledning till att bankerna är så populära är sektorns traditionellt höga direktavkastning. Direktavkastning har generellt varit ett viktigt tema för investerare 2019, där utdelningarna kan ses som en krockkudde mot den osäkerhet som – trots uppgångarna – ändå funnits på börsen.

– Både Swedbank och Nordea har meddelat förändrad utdelning, vilket sänker direktavkastningen. Men den är fortfarande hög. Det gäller dock att hålla huvudet kallt och inse att en anledning till att den är hög är kursfallen. När priset på aktien faller stiger blir ju utdelningen högre i förhållande till aktiepriset. En lärdom att dra är att aldrig bara titta på direktavkastningen, säger Frida Bratt.

Investor var 2018 års mest köpta aktie, och investmentbolaget placerar sig högt upp i toppen även 2019.

– Investmentbolag är oerhört populära, både bland nybörjare och bland erfarna investerare. I år har även de lite mindre investmentbolagen, som Svolder och Latour, tagit sig in på köptoppen, säger Frida Bratt.

Fastighetsaktier gick som tåget under året, främst tack vare de låga räntorna som gynnar sektorn.

– Castellum ses också som en pålitlig utdelningsaktie, säger Frida Bratt.

Skogssektorn fick ett uppsving på höstkanten, till stor del drivet av uppvärderingar av skogsbeståndet som pågår i flera av skogsbolagen. Antalet ägare i börsens skogsbolag ökade markant under året, samtidigt som aktierna visade stora uppgångar.

– Skogsbolagens skog har historiskt handlats till en rabatt, ungefär som att investmentbolagens aktier ofta värderas lägre än underliggande bolag tillsammans. När bolagen skriver upp värdet på sina skogsinnehav plockas värden fram, och det har lockat spararna, säger Frida Bratt.

Läs också: Skogsfonder står stadigt

Bolag med koppling till den nu osäkra och konjunkturkänsliga fordonssektorn föll inte Nordnet-spararna på läppen. Autoliv och SKF återfinns på listan över de mest nettosålda aktierna i år.

– Det gör även Dometic, som haft en exceptionell utveckling på börsen i år, med en uppgång på över 70 procent. Samtidigt möter vi en sämre konjunktur som kan inverka på konsumenternas vilja att köpa dyra kapitalvaror som exempelvis husbilar, där Dometics produkter bland annat finns, säger Frida Bratt.

Läs också: Väntar på vändning i Dometic


Mest handlade aktier bland Nordnets kunder 2019:

Mest köpta Mest sålda
Swedbank MTG
Nordea Skanska
Investor Dometic
Latour Engelska Skolan
Castellum Teqnion
SEB Ascelia Pharma
Kinnevik Autoliv
Svolder NCC
SCA SKF
Axfood Getinge

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.