Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så kan Apple påverkas av ett Kina-stopp

2019-05-22 11:24
Apples vd Tim Cook. Foto: Marcio Jose Sanchez/TT

Apples resultat kan krympa med 29 procent om Kina skulle införa ett försäljningsförbud för bolagets produkter. Det skriver Goldman Sachs enligt Bloomberg News i en analys, mot bakgrund av möjligheten att Kina vidtar svarsåtgärder efter den amerikanska svartlistningen av Huawei.

Bedömningen bygger på ett antagande om en 100-procentig minskning av det resultat som härrör från Fastlandskina och Hongkong, med korrigering för vissa besparingar i form av lägre försäljningskostnader och marknadsföringskostnader.

Goldman Sachs gör ingen skattning av sannolikheten för en sådan åtgärd från Kinas sida. Däremot noterar banken att de flesta komponenter som ingår i Iphone tillverkas i Fastlandskina, med undantag för bland annat mobilens modem som tillverkas av Intel i USA och A-seriechipet som görs i Taiwan.

Om Kina med kort varsel skulle införa restriktioner som begränsar Iphonetillverkningen bedömer Goldman Sachs att Apple skulle få svårt att snabbt flytta några större produktionsvolymer utanför Kina.

Goldman Sachs, som har en neutral rekommendation för Apple, sänker riktkursen för aktien till 178 dollar från 184. Därmed är banken en av de större Apple-skeptikerna på marknaden. Apple-aktien stängde på tisdagskvällen vid 186:60 dollar.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom