Så många ligger back på Fingerprint

2017-04-21 14:18
Claes Hemberg. Foto: Fingerprint / Avanza

Få av alla som har investerat i Fingerprint ligger plus på sin investering. Hos nätmäklaren Avanza ligger hela 77 procent på minus.

64 procent av Fingerprints alla aktieägare har handlat via nätmäklaren Avanza.

Av dessa 48 000 aktieägare ligger endast 9 000 plus på sin investering. Resterande 39 000, 77 procent, ligger minus.

- Det är tragiskt. Folk har köpt en aktie som har varit omtalad snarare än att den har haft tydliga rekommendationer och p/e-talen har varit upptrissade, säger Avanzas sparkekonom Claes Hemberg till Affärsvärlden.

Nordnet har i dag 15 000 aktieägare i Fingerprint över hela Norden. När Fingerprint nådde sin toppnotering 2015 låg antalet aktieägare på 7 500. Sedan dess har aktien dalat och antalet aktieägare via Nordnet har alltså fördubblats sedan dess.

LÄS MER: Fingerprints vd: Vi måste se till att det inte sker läckor

Fingerprint har haft en stökig start på 2017 med vinstvarning som resulterade i ett historiskt kursras. Den 2 januari i år låg aktien på 65 kronor - i dag handlas den på 36 kronor.

Under gårdagen hade Fingerprint årsstämma på Gothia Towers i Göteborg. Där var det dämpad stämning och styrelseordförande Jan Wäreby talade om ett "Extremt turbulent år både för bolaget, för styrelsen och för aktieägarna". En stor kontrast jämfört mot den stora segerfesten för ett år sedan.

Hemberg tror att intresset kan ha svalnat efter den senaste tidens turbulens.

- Det finns många nya sparare som stoppat in sina första pengar, där många har förlorat hälften. De flesta har köpt runt 75 kronor och antalet aktieägare fortsätter att stiga men inte lika mycket, det kan vara ett tecken på att intresset avtar.

Enligt statistik från Avanza är intresset för att handla Fingerprint-aktier nere på nivåer som inte setts sedan 2015, det vill säga före den extrema kursuppgången. Efter vinstvaringen i mars i år steg handeln tillfälligt, men är nu nere i runt 1 000 affärer om dagen, att jämföra med tidigare toppar om 7 000 per dag. Handeln är ner 85 procent.

Premiumnyheter

Aktuellt inom