Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så mycket får Swedbanks vd i avgångsvederlag

2019-03-28 12:54
Swedbanks avgående vd och koncernchef Birgitte Bonnesen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Birgitte Bonnesen får sparken, men hon går inte lottlös. Som plåster på såren får hon ett avgångsvederlag på drygt 21 miljoner kronor.

Birgitte Bonnesen får sparken som vd, efter en turbulent tid där antalet frågetecken bara växt. Penningtvättshärvan med rötter i Baltikum, där hon varit chef, är själva ursprunget, men också misstankar mot banken om grovt svindleri och otillåtet spridande av insiderinformation ingår.

Till slut blev det för mycket, och någon måste gå. Storägarna ger inte Bonnesen ansvarsfrihet eftersom hon som vd är ansvarig för det operativa arbetet i den krisande banken.

Men hon är inte den första Swedbank-vd som fått lämna under dramatiska former. Sveriges "folkligaste bank" har kantats av fler skandaler.

Inför stämman 2019 har banken hamnat i en av de värsta kriserna i bankens historia, och det innebär för Swedbanks del inte så lite. Banken var riktigt illa ute vid finanskrisen 2008-2009, men räddades till slut av Folksam.

Tog över efter kris

Birgitte Bonnesen tog vid efter tidigare vd Michael Wolf som under dramatiska former fick sparken för tre år sedan. Då, 2016, skakades banken av en skandal där vd polisanmäldes för insiderbrott av banken. Utredningen lades dock ned och Wolf friades helt.

Birgitte Bonnesen fick ta över - en frisk fläkt, omtyckt, yvig, kunnig och engagerad löd omdömena från flera håll om henne då.

Danskfödda Birgitte Bonnesen har jobbat länge inom Swedbank, och tidigare Första Sparbanken. Hon började redan 1987, har hon berättat för Expressen. Hon har en examen i ekonomi och språk från universitetet i Åhus. Sedan hon började i den bank som nu är Swedbank har hon haft flera chefspositioner.

Hon har bland annat varit chef för strategisk affärsutveckling, globala finansiella institutioner och under åren 2011 till 2014 chef för den baltiska verksamheten.

Sverigechef och vd

Så sent som i januari i år bestämde hon sig för att organisera om den svenska delen av banken, och Sverigechefen fick flytta på sig. Birgitte Bonnesen själv tog på sig ansvaret för den svenska delen - hon har alltså hittills varit både vd och Sverigeansvarig för banken.

Nu vill inte storägarna ge henne ansvarsfrihet. Men åklagaren som leder undersökningen om grovt svindleri och spridande av insiderinformation har ännu inte riktat sina misstankar mot en enskild person. Det kan alltså vara fler än Bonnesen som är i sökarljuset för den utredningen.

Dessutom utreder också amerikanska myndigheter utreder eventuella penningtvättsaffärer i banken, vilket kan resultera i mycket höga sanktionsavgifter och i värsta fall begräsningar för bankens verksamhet i USA.

De amerikanska myndigheternas utredning är ännu inte klar, och vilka som är i fokus där vet ingen i dagsläget.

Birgitte Bonnesens lön som vd har höjts rejält från 2017 till 2018, skriver SvD. Hon var fram till dess att hon fick sparken den femtonde högst betalda vd:n i svenska börsbolag och tjänade 14,3 miljoner kronor 2018, mot 13,4 miljoner kronor året innan. Nu får hon sluta, och får ett avgångsvederlag på 75 procent av 24 månadslöner, det vill säga cirka 21 miljoner kronor.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom