Så påverkas storbolagen av coronapandemin

Coronapandemin har påverkat storföretagen kraftigt och situationen har försämrats exceptionellt snabbt. Företagen drabbas genom produktionsstörningar, minskad efterfrågan och finansieringssvårigheter. Det framgår av en intervjuundersökning som Riksbanken genomfört.
Så påverkas storbolagen av coronapandemin - stockholm-corona-700_binary_6992043.jpg

”Det började som ett utbudsproblem, nu är det ett efterfrågeproblem”, skriver Riksbanken i ett citat från undersökningen.

Under förra veckan började delar av industrin att stänga ner fabriker i Sverige. Det berodde inte så mycket på att man hade problem att få tag på varor från Kina, produktionen där har börjat komma igång igen. Istället handlade det om de restriktioner i delar av Europa som förhindrar personal att komma till arbetsplatser och om stängda gränser som hindrar transporter.

Industrin skjuter också upp investeringar och underhåll av anläggningar, bland annat för att hålla kostnaderna nere. Det får effekter vidare ut i ekonomin genom att underleverantörer förlorar intäkter.

Reseföretag, hotell och restauranger rapporterar om ett extremt stort tapp i försäljning de senaste veckorna. Om situationen inte ändras snart befarar man att verksamheter behöver stängas ner. I kontrast till detta står dagligvaruhandeln som sett en kraftigt ökad försäljning, inte minst av konserver, toalettpapper och läkemedel. Även klädhandeln berättar om en tydligt minskad försäljning. Eftersom ledtiderna från Kina är ganska långa har de flesta hittills inte påverkats av leveransstörningar, men man väntar sig försenade leveranser framåt sommarsäsongen.

Handels- och tjänsteföretagen försöker på olika sätt minska sina fasta kostnader för att möta den lägre efterfrågan. Man förhandlar om hyror, har dragit ner på tillfällig arbetskraft och varslar fast anställda. Även fordonsindustrin rapporterar om personalneddragningar. Övriga industriföretag har ännu inte behövt minska antalet anställda men tror att man kommer behöva göra det framöver. Företagen är positiva till regeringens åtgärdspaket och utreder hur de kan använda sig av detta. Samtidigt uppger flera att mer krävs för särskilt utsatta branscher.

Riksbanken noterar vidare att flera industriföretag anser att villkoren för finansiering och brist på likvida medel ses som det största problemet. Och givet turbulensen på finansmarknaderna är det svårt att finansiera sig genom att ge ut företagscertifikat eller obligationer.

”Det finns ett stort behov av lån för att överbrygga den akuta perioden samtidigt som bankernas upplevs vara överlastade med förfrågningar. Storföretagen är framför allt oroliga för hur kunder och underleverantörer kommer att påverkas. De mest utsatta branscherna upplever det samtidigt som svårast att få lån av bankerna”, skriver Riksbanken.

Undersöktningen genomfördes den 12-28 februari. 31 företag med cirka 230.000 anställda ingår i undersökningen.

Den 4-6 mars respektive den 16-19 mars genomfördes dessutom telefonintervjuer med drygt 50 industri-, handels- och tjänsteföretag respektive drygt 60 industri-, bygg-, handels- och tjänsteföretag samt branschorganisationer, med anledning av coronavirusets utbrott och spridning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.