Så ska Afrikas Ikea växa i Europa

2016-03-03 09:56 Ola Söderlind
Conforama, ägt av den sydafrikanska möbeljätten Steinhoff International, har lagt ett konkurrerande bud på franska hemelektronikkedjan Darty. Foto: All over press

Sydafrikanska möbelkedjan Steinhoff International har via dotterbolaget Conforama lagt ett konkurrerande bud på den franska hemelektronikkedjan Darty, noterat på Londonbörsen. Enligt Reuters är Steinhoffs mål att bygga upp en större verksamhet i Europa.

Steinhoff International är en internationell möbelkedja som fått epitetet Afrikas Ikea. För fem år sedan förvärvade bolaget franska Conforama, Europas näst största återförsäljare av möbler.

Nu har Conforama lagt ett bud på den franska hemelektronikkedjan Darty på 925 miljoner dollar, nära 8 miljarder kronor. Darty har redan accepterat ett bud från den franska bok- och musikåterförsäljaren Fnac. En affär som Conforama nu vill bryta.

Det är andra gången som Steinhoff ger sig in i en budstrid i närtid. Nyligen gällde det brittiska Home Retail Group som såldes till australiska Wesfarmers den 18 januari i år.

Efter att Steinhoffs uppköpsplaner gick om intet har möbelkedjan nu alltså siktet inställt på Darty. Förvärvet är enligt Reuters en del i Conforama-ägarens planer på att växa på den europeiska marknaden. Enligt Financial Times hoppas Steinhoff genom Darty-köpet kunna bygga upp en större verksamhet i Frankrike.

I fjol flyttade Steinhoff från börsen i Johannesburg till Frankfurt, vilket enligt Financial Times var ett sätt att profilera sig bland europeiska investerare.

Darty-affären väntas bli klar till sommaren. Vilket bolag som vinner budstriden återstår att se.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom