Så ska G20-länderna lyfta BNP-tillväxten

G20-länderna kom vid helgens möte i Brisbane överens om att lyfta G20-ländernas bruttonationalprodukt med åtminstone ytterligare två procent till år 2018.

Det framgår av kommunikén från mötet.

”I år fastställer vi det ambitiösa målet att lyfta G20-ländernas BNP med åtminstone ytterligare två procent till 2018. Analyser som har utförts av IMF och OECD indikerar att våra åtaganden, om de implementeras fullt ut, kommer att leverera 2,1 procent. Detta kommer att ge ytterligare två biljoner dollar till världsekonomin och skapa miljontals arbetstillfällen. Våra åtgärder för att lyfta investeringar, öka handeln och konkurrens samt för att stärka sysselsättningen, vid sidan av våra makroekonomiska policys, kommer att främja utveckling och inkluderande tillväxt, samt bidra till att minska ojämlikhet och fattigdom”, uppger G20-länderna i kommunikén från mötet.

”Att höja den globala ekonomiska tillväxten för att leverera bättre levnadsstandard och kvalitetsjobb för folk världen över är vår högsta prioritet. Vi välkomnar starkare ekonomisk tillväxt i några nyckelekonomier. Den globala återhämtningen är dock långsam, ojämn och levererar inte de jobb som behövs. Den globala ekonomin hålls tillbaka av avsaknad av efterfrågan, samtidigt som det är avgörande att ta itu med utbudsbegränsningar för att lyfta den potentiella tillväxten. Risker dröjer kvar, däribland på finansmarknaderna och risker från geopolitiska spänningar. Vi åtar oss att arbeta i partnerskap för att lyfta tillväxten, förbättra den ekonomiska motståndskraften och stärka globala institutioner”, skriver G20-länderna.

Vidare uppger sig länderna vara beslutsamma om att övervinna dessa utmaningar och att öka sina ansträngningar för att uppnå stark, hållbar och balanserad tillväxt, samt för att skapa jobb.

”Vi implementerar strukturreformer för att lyfta tillväxten och aktiviteten i den privata sektorn, och uppmärksammar att välfungerande marknader ger stöd åt välstånd. Vi kommer att säkerställa att vår makroekonomiska policy är lämplig för att stödja tillväxt, stärka efterfrågan och främja global ombalansering. Vi kommer att fortsätta att på ett flexibelt sätt implementera budgetstrategier, med beaktande av hur de ekonomiska förhållandena ser ut i närtid, samtidigt som vi placerar statsskulderna som andel av BNP på en hållbar bana. Våra penningpolitiska myndigheter har åtagit sig att stödja den ekonomiska återhämtningen och ta itu med deflationstryck där det behövs, i linje med sina mandat. Vi kommer att vara medvetna om globala effekter av vår policy och samarbeta för att undvika negativa spridningseffekter. Vi är beredd att använda alla verktyg för att ge stöd åt förtroendet och återhämtningen”, fortsätter G20-gruppen i möteskommunikén där det även talas om infrastrukturinvesteringar samt vikten av handel och konkurrens.

Även åtgärder för att stärka det globala finansiella systemets motståndskraft lyfts fram, samt åtgärder för att åstadkomma rättvisa i det internationella skattesystemet.

I det avslutande stycket blickas det mot kommande G20-möten.

”Vi tackar Australien för landets ledarskap i år. Vi ser fram emot att arbeta under Turkiets ordförandeskap och emot att diskutera framsteg vid nästa möte i Antalya den 15-16 november 2015. Vi ser även fram emot att träffas i Kina under 2016”, heter det avslutningsvis.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets