Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så ska Göran Persson locka företagen till Albanien

2016-05-26 15:54
Göran Persson. Foto: All over press

Albanien tar hjälp av Göran Persson och ett gäng svenska företagsledare för att locka investerare och turister till den forna kommuniststaten. Persson ska också coacha landet mot ett hett eftertraktat EU-medlemskap.

Förutom den före detta svenska statsministern sitter även näringslivstoppar som SCA:s förre vd Jan Johansson och den tidigare styrelseordföranden för Swedbank, Carl Eric Stålberg, med i det så kallade Investerings- och utvecklingsrådet.

– Det är en stor möjlighet att ha tillgång till deras kunskap, och att bygga broar mellan våra två länder för att förhoppningsvis mer investerare ska komma, säger Albaniens premiärminister Edi Rama, på plats i Stockholm för att lansera samarbetet, till TT.

Han anser att det finns en potential i flera albanska sektorer, såsom energi, jordbruk, gruvverksamhet och tillverkningsindustri, och lyfter fram landets billiga arbetskraft.

Dessutom hoppas Edi Rama på en turistboom.

– Vi har sett en imponerande tillväxt av svenska turister till Albanien. Förra året var de 6|000 och i år ser den siffran ut att mer än dubblas. Och jag är säker på att turismen kommer fortsätta växa, för Albanien är en fantastisk, okänd destination som väntar på att bli upptäckt.

Det lilla, fattiga Balkanlandet har gjort en ordentlig resa sedan det 1992 övergick från ett långt och hårdfört kommuniststyre - "ett europeiskt Nordkorea", som Göran Persson uttrycker det - till demokrati. 2009 lämnade man in en ansökan om EU-medlemskap och 2014 blev Albanien godkänt som kandidatland till unionen.

Men stora utmaningar återstår innan landet är välkommet i unionen.

– Man måste få på plats ett regelverk för investeringar, som skyddar dem som satsar i landet, och dessutom skapa en effektiv skatteuppbörd så att man kan bygga upp en gemensam sektor för sjukvård och skola, vilket är nödvändigt för att växa ekonomiskt, säger Göran Persson.

Han tror sig kunna bidra med erfarenheter från att ha sett flera länder göra resan till medlemskap - och med en slags ödmjukhet.

– Att vara tillräckligt gammal för att inte tro att jag har svar på de frågor som kommer att resas.

Först och främst kräver EU att den albanska regeringen driver igenom en djupgående reform av rättsväsendet, för att bland annat motverka korruption. Men lagförändringarna har försenats på grund av inrikespolitiska motsättningar. Rama säger sig dock vara optimistisk och tror att reformpaketet kan gå igenom före sommarens slut.

– Sedan hoppas jag att vi vid årets slut ska ha fått en inbjudan från EU om att inleda medlemskapsförhandlingar.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom