Så ska han få snurr på Electrolux

2016-03-11 15:28 Helene Rothstein
Jonas Samuelson, vd på Electrolux. Foto: Tobias Ohls

En sprucken USA-affär, chefskarusell, fabrikshaveri, krasch i Brasilien och fiasko i Kina. Nu ska nye vd:n Jonas Samuelson få ordning på Electrolux.

Analytikernas recensioner av Electrolux avgångne vd Keith McLoughlin kan sammanfattas i ett ord: dyr. Hans eftermäle präglas främst av den spruckna affären med GE Appliances som kostat Electrolux 1,7 miljarder kronor i böter och transaktionsavgifter.

– Det var en jättebesvikelse när det sprack. Men livet är fullt av framgångar och motgångar. Man skakar av sig det och går vidare, säger Jonas Samuelson i en stor intervju med Affärsvärlden.

Vad har han och bolaget lärt sig av misslyckandet?
– Att det amerikanska rättssystemet är svårförutsägbart. Men det här var en kalkylerad risk. Nej, det låter för dramatiskt. Så här: Vi visste att det fanns risker i antitrustsidan, även om både vi och GE hade jurister som bedömde att affären skulle gå igenom.

I efterdyningarna har Electrolux stuvat om rejält på ledningsnivå. Förutom Keith McLoughlin (som avslutar sin anställning med att fakturera 17 miljoner kronor för ett år som konsult) genomförs nu chefsbyten på fyra andra nyckelpositioner i bolaget.

Men Jonas Samuelson upplever inte att det är en turbulent tid i bolaget.

– Så tror jag inte att någon upplever det internt. Förändringarna är snarare logiska konsekvenser av det som har skett. Jag tror ingen betraktar detta som chockbesked, säger han.

På frågan vad som gör honom till rätt man att leda Electrolux in i framtiden svarar han att han kan företaget väl och att han har varit runt ett antal varv i hela verksamheten.

– Jag har visat i mitt tidigare ansvarsområde EMEA att vi har hittat rätt recept för att få verksamheten att växa lönsamt. Många av de bitarna är relevanta för företaget som helhet, säger han.

Detta är en kort version av intervjun med Electrolux nye vd Jonas Samuelsson. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln Storstädaren.

Helene Rothstein

Premiumnyheter

Aktuellt inom