Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så ska storföretagen få in fler kvinnor i ledningsgrupperna

2013-11-21 13:25
Olof Faxander, vd Sandvik och Annika Falkengren, vd SEB. Foto: Lars Pehrson / SvD, Michael Probst/ ASSOCIATED PRESS / TT

En tung skara företagsledare var på plats när Battle of the Numbers hade samlat sina medverkande företag, för att berätta om sitt arbete med att få in fler kvinnor i ledningsgrupper.

Det är ett år sedan Eva Swartz Grimaldi och Cissi Elwin Frenkel lanserade projektet Battle of the Numbers. Tio stycken svenska storföretag medverkar för att få fram fler kvinnor i ledande ställning. Med mottot "det som mäts blir gjort" hoppas de kunna hjälpa ledningsgrupper att sätta upp mål att sträva efter.

Battle of the Numbers strävar inte efter kvotering. Tillvägagångssättet är istället att varje företag har valt ut tio kvinnliga chefer i sitt företag, som fungerar som experter och som ska hjälpa till att klarlägga vad det är som har fått dem att nå dit de har nått.

Under året har de medverkande företagsledarna dragit slutsatser, sökt efter fungerande metoder och delat erfarenheter med varandra.

På scen på Berns fanns Hans Vestberg, vd Ericsson, Karl-Johan Persson, vd H&M, Mikael Ohlsson, vd Ikea, Olof Faxander, vd Sandvik, Martin Lundstedt, vd Scania, Annika Falkengren, vd SEB, Sarah McPhee, vd SPP och Martin Lindqvist, vd SSAB. Bara Volvos vd Olof Persson och Saabs Håkan Buskhe hade fått förhinder.

På plats i lokalen fanns även jämställdhetsminister Maria Arnholm.

- Hans Buskhe sa till mig att han inte medverkar för att vara politiskt korrekt, utan för att han behöver talangerna, sa hon och tillade.

- Jag tycker också att det här handlar om att vara politiskt korrekt, om att strida för värderingar som bottnar I att varje individ ska få göra det han eller hon vill, sa hon.

Även socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven deltog ievenemanget. Han fick sammanfatta dagen i ett enda ord.

- Målinriktat, sa han. Med tydliga mål blir saker och ting gjorda.

Lotta Dinkelspiel

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom