Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så stoppades rekord-yenen

2011-03-18 07:34

Bank of Japan och några av G7-länderna intervenerade under natten mot fredagen på valutamarknaden, efter förfrågan från Japan.

Den japanska yenen försvagades kraftigt och Tokyobörsen steg.

Yenen försvagades med 3 procent mot dollarn, till 81:32 direkt efter interventionen, från 79:19 direkt före.

Strax före klockan 5, svensk tid, hade yenen tappat ytterligare till 81:78. Vid den svenska marknadens stängning på torsdagen stod yenen i 78:75, efter att under natten mot torsdagen ha handlats till 76:25, vilket var den starkaste nivån sedan andra världskriget.

Mot euron försvagades yenen till 114:62, från 110:38 vid handelns stängning i Tokyo dagen före. Japans finansminister Yoshihiko Noda sade till reportrar efter mötet att G7-länderna även kan komma att genomföra euro-yeninterventioner. Varje land kommer att intervenera när deras marknader öppnar, sade han.

- Yenens rörelse gav en tillfällig lättnad åt marknaden, och reagerade mot den senaste tidens översäljning. Men påverkan på företagens lönsamhet är mycket större från olyckan vid kärnkraftsanläggningen än från den starka yenen" och marknadens vinster kommer inte att vara alltför länge, sade Shintaro Takeuchi, på Tokio Marine & Nichido Fire Insurance, till Bloomberg News.

G7-ländernas centralbankschefer och finansministrar uppgav efter en telefonkonferens under natten mot fredagen att de kommer att följa utvecklingen på valutamarknaden och agera på ett lämpligt sätt.

Enligt G7-ländernas uttalande är överdrivna spekulationer olämpliga och att det finns ett behov att hålla tillbaka överdrivna och spekulativa rörelser på valutamarknaderna.

Chefen för Bank of Japan, Masaaki Shirakawa, sade att han hoppas att G7-ländernas intervention kommer att stabilisera valutamarknaderna och att han ska agera för en stark lättnad av penningpolitiken. BOJ kommer att fortsätta att tillföra tillräckligt med likviditet till marknaderna, sade BOJ-chefen.

G7-länderna kommer att intervenera på valutamarknaderna igen om det behövs. Japan vill att yenen ska återvända till nivån före jordbävningen, men inte att den ska försvagas alltför mycket.

Det sade Japans biträdande finansminister Fumihiko Igarashi i en intervju på fredagen, enligt Bloomberg News.

En alltför skarp försvagning kan leda till snabb inflation och förvärra landets skuldbörda, sade han, och tillade att han hoppas att G7-ländernas intervention kommer att sätta ett golv för dollar-yen.

Han sade att USA:s finansminister Timothy Geithner hjälpte till att förverkliga G7-åtgärden.

Affärsvärlden Redaktionen

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom