Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så stora blir EU:s mottullar

2018-07-05 14:08
Foto: Lazarev Valerii/IBL

EU-kommissionen förbereder en grov lista på eventuella motåtgärder mot amerikanska biltullar på amerikanska varor värda 18 miljarder euro.

Det uppgav EU-källor på torsdagen.

Om EU använder samma metod som för EU:s motåtgärder mot USA:s stål- och aluminiumtullar kan den slutliga listan hamna på 10 miljarder euro.

Maximalt skulle EU:s motåtgärder mot biltullarna gälla amerikanska varor värda uppgå till 50 miljarder euro.

Kommissionens skriftliga kommentar till undersökningen som USA:s handelsdepartement nu genomför beräknade att amerikansk export värd upp till 294 miljarder dollar till handelspartners kan beröras.

Detta motsvarar USA:s import av personbilar och bildelar.

"EU:s andel av de 294 miljarder dollarna är 58 miljarder dollar eller omkring 50 miljarder euro", sade kommissionens talesman i handelsfrågor Daniel Rosario i måndags.

När det gäller EU:s motåtgärder mot stål- och aluminiumtullarna införs de i två omgångar.

Den 22 juni infördes tullar på varor värda 2,8 miljarder euro. Från mars 2021 kan ytterligare varor värda 3,6 miljarder euro tullbeläggas.

Den första omgången motsvarar värdet på den del av EU:s stål- och aluminiumexport som inte har ökat alls till USA. EU anser därför att USA helt saknar skäl för att införa skyddstullar på dem.

Den andra omgången gäller varor där EU:s stål- och aluminiumexport har ökat till USA delvis. EU är visserligen övertygad om att vinna en tvist i Världshandelsorganisationen WTO att USA:s tullar är orättfärdiga. Men EU följer WTO-reglerna och inför bara strafftullar på dessa varor först efter tre år - eller om WTO:s tvistelösning är klar före.

Om EU tillämpar samma uppdelning när det gäller motåtgärder mot USA:s biltullar skulle första omgången gälla 10 miljarder euro. Det motsvara den del av EU:s personbilsexport till USA där ingen ökning har skett alls 2017.

Listan på amerikanska varor värda 18 miljarder euro anses vara framtagen för att ha gott om alternativ att välja mellan. EU:s avsikt är att strafftullarna mot USA inte ska skada några EU:s företag och konsumenter.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom