Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Så tog Handelsbanken tillbaka makten i sfären

2015-05-13 11:37
Foto: Jörgen Appelgren

Pär Boman styr inte sfären helt efter eget huvud. I alla fall inte ännu. Men han har flyttat tillbaka Systemets epicentrum till Handelsbanken.

I januari 2015 fick Handelsbankens vd Pär Boman nog. Han hade med stigande bestörtning följt turerna i sfärkusinen SCA där ledningen hade flugit runt i bolagets jetplan och anordnat dyrbara jakter. Den asketiske Boman satt i SCA:s styrelse sedan några år. Han ville inte förknippas med de värderingar som tycktes ha tagit över i SCA och Industrivärden. Och han ville verkligen inte att den osunda kulturen skulle få fäste i hans älskade Handelsbanken. Han var helt enkelt tvungen att agera.

Han satte därför igång en process som ledde till att han själv bara några månader senare installerades som ordförande i både Handelsbanken och SCA. Samtidigt motade han ut såväl Sverker Martin-Löf och Jan Johansson som Anders Nyrén från sfären. Och han lyckades rekrytera Fredrik Lundberg till ny ordförande i Industrivärden i stället för Nyrén.

Läs om hela det dramatiska maktspelet och utrensningen i Handelsbanksfären i "Systemet som slog tillbaka". Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

Jon Åsberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom