Så tror analytikerna om Stora Ensos rapport

Massa- och pappersbolaget Stora Enso väntas rapportera ett operativt rörelseresultat för det första kvartalet ungefär i mitten av bolagets prognosintervall om 260-350 miljoner euro.
Så tror analytikerna om Stora Ensos rapport - massaved-virke-skog-700_binary_6956281.jpg

De produktionsproblem som tyngde föregående kvartals resultat uppges vara lösta och sekventiellt väntas kostnaderna för underhållsstopp bli lägre. Men det finns också potentiellt negativa faktorer.

”Svaga försäljningsvolymer, högre vedkostnader och lägre försäljningspriser för massa samt wellråvara, och sannolikt också för sågade trävaror, bör tynga resultatet”, skriver Credit Suisse i en analysuppdatering inför rapporten.

Massapriserna har backat generellt sedan förra sommarens rekordhöga nivåer. För nordisk barrsulfatmassa, NBSK, har listpriset sjunkit från som högst 1.230 dollar per ton till omkring 1.070 dollar i dagsläget.

Fokus ligger till stor del på utsikterna för det andra kvartalet, då en svagare efterfrågan från Kina bidragit till tryck på försäljningspriserna.

”Vi kommer att fokusera på guidningen för det andra kvartalet och vi räknar med positiva kommentarer om marknaden och den kinesiska massaefterfrågan”, skriver Pareto Securities, som har en mer optimistisk syn på sektorn i närtid än Credit Suisse.

Av intresse är i vanlig ordning hur det går för kartongbruket i kinesiska Beihai.

”Mot bakgrund av hur svag efterfrågan verkar vara i Kina ser vi en risk att det stora kinesiska bruket vänder tillbaka till röda siffror”, resonerar Credit Suisse.

Stora Enso sjösatte under vintern ett åtgärdsprogram med målet att sänka de årliga kostnaderna med 120 miljoner euro.

”Detaljer om programmets utformning och kostnader för att genomföra det har ännu inte presenterats”, påminner Credit Suisse, som söker mer information.

Även vad det gäller planerna på att konvertera pappersbruket i Uleåborg till kraftlinerproduktion, en investering på 350 miljoner euro, hoppas investmentbanken på ytterligare data.

Enligt Infront Datas sammanställning av tio analytikers prognoser väntas i genomsnitt ett operativt rörelseresultat om 307 miljoner euro (369) och en försäljning om 2.620 miljoner (2.579).

Rapporten väntas på torsdagen 25 april klockan 8.30. En telefonkonferens för media hålls klockan 10, och för analytiker och investerare klockan 14.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets