Så tror ekonomerna om inflationen

KPIF-inflationen i Sverige väntas ha varit oförändrad på 1,5 procent i augusti jämfört med i juli.

KPIF-inflationen väntas därmed ha varit i linje med Riksbankens septemberprognosbana, som pekade mot en KPIF-inflation på just 1,5 procent i augusti.

Det framgår av Infront Datas prognosenkät.

I juli sjönk KPIF-inflationen till 1,5 procent, från 1,7 procent i juni, vilket var i 0,1 procentenhet över Infront Datas konsensusprognos och 0,2 procentenheter över Riksbankens prognosbana från i juli.

Nu spås KPIF, enligt snittet i Infront Datas enkät, ha sjunkit 0,3 procent mellan juli och augusti, och ha stigit med 1,5 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

KPIF-inflationen exklusive energi sjönk till 1,7 procent i juli från 1,9 procent i juni, vilket var i linje med Infront Datas konsensusprognos men 0,1 procentenhet över Riksbankens prognosbana från i juli.

För augusti väntar sig analytikerna att KPIF-inflationen exklusive energi ska ha stigit till 1,8 procent. Inflationstakten mätt som KPI väntas ha sjunkit till 1,6 procent, jämfört med 1,7 procent i juni.

Riksbankens prognos, i den penningpolitiska rapporten som publicerades den 5 september, pekar mot en KPIF-inflation på 1,5 procent och en KPI-inflation på 1,6 procent. KPIF-inflationen exklusive energi väntas enligt Riksbanken ha varit 1,8 procent.

Ekonomerna på Swedbank räknar med inflationsdata för augusti blir en “relativt odramatisk läsning”.

“Priserna sjunker normalt i augusti och på månadsbasis ser vi en nedgång med 0,2 procent för både KPIF och KPIF exklusive energi. Därmed ser vi att inflationstakten, mätt som KPIF, är i stort sett oförändrad jämfört med juli månad medan den underliggande inflationen, KPIF exklusive energi, stiger med cirka en tiondel i årstakt”, skriver Swedbank-ekonomerna i ett kundbrev.

De räknar med en normalisering i priserna på flyg- och paketresor efter sommarrusningen, som innebar kraftigt stigande priser.

“Sammantaget dämpar flygresorna KPI med närmare två tiondelar. Detsamma gäller för paketresorna där vi ser ett prisfall med knappt 25 procent. I samband med att höstkollektionen når butikerna och reorna upphör stiger åter klädpriserna”, skriver Swedbank-ekonomerna.

Ekonomerna på Danske Bank instämmer om flygpriserna, de ser också en trolig nedåtrekyl i matpriserna i augusti efter starka uppgångar tidigare i år.

“Julisiffran (+2,1% m/m) var den klart högsta på minst 25 år. Nu har vi räknat med en rekyl nedåt denna månad men inte mer än i augusti förra året så här kan finnas en nedsida. Vår KPIF prognos avviker för denna månad inte nämnvärt från Riksbanken”, skriver Danske-ekonomerna i ett kundbrev.

Även Nordeas ekonomer lyfter fram matpriserna och noterar att den nedåtrekyl de väntar i augustistatistiken bidrar till deras prognos om tydligt lägre inflation än vad Riksbankens prognosbana pekar mot.

“Vi räknar med att matpriserna sjönk 0,9 procent i augusti, vilket skalar av 0,12 procentenheter av KPIF för månaden”, skriver Nordea-ekonomerna i ett kundbrev.

De påpekar samtidigt att en skillnad mellan augusti i år jämfört med samma månad 2018 är att i fjol steg priserna på offentliga transporter, när perioden med fria resor för ungdomar under sommarlovet avslutades. Det lyfte KPIF med 0,05 procent i augusti 2018, något som inte upprepas i år eftersom det inte fanns något erbjudande om fria resor för ungdomar i år.

SCB publicerar KPI för augusti tisdagen den 10 september, klockan 9.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.