Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Saab bekräftar att bolaget valts som partner i BAE-projekt

2018-11-23 12:47
Foto: Saab

Försvarsföretaget Saab har utsetts av BAE Systems som partner i en grupp tillsammans med bland annat Lockheed Martin Australia för att leverera Australiens fregatter av Hunterklass.

"Saab kommer att integrera ledningssystem, vapen och sensorer till fartygen", skriver Saab som beskriver valet av bolaget som systemintegratör som en fortsättning på en lång rad lyckade samarbeten inom försvarsområdet i Australien.

"Det är ett viktigt första steg i det gemensamma arbete som kommer att följa med under hela fregattklassens livslängd. I nuläget är inget kontrakt tecknat", uppger Saab.

Redan i torsdags skrev Financial Review att BAE Systems på fredagen skulle meddela att bolaget hade valt både Lockheed Martin och Saab Australia att bli partners i ett projekt som handlar om integration av ledningssystem för de fregatter som säljs till Australien, en affär som Saab sedan tidigare är en av flera inblandade parter i.

I fjol utsågs Lockheed Martin till att tillhandahålla vapensystem i det stora fregattprogrammet, medan Saab fick i uppgift att utveckla vissa taktiska gränssnitt, skrev Financial Review. Det nya uppdraget, som även amerikanska Raytheon ska ha konkurrerat om att erhålla, ska bland annat handla om att integrera olika delar i fartygets system.

Saab konstaterar att Australiens regering i oktober 2017 meddelade att Saabs 9LV hade valts ut som ett stridsledningssystem för hela den australiensiska flottan, vilket har medgivit att Saab Australien den senaste tiden har ökat sin personalstyrka med 25 procent.

"Dagens beslut är ett led i Australiens ambition att utveckla ett eget nationellt stridsledningssystem, vilket också stöttar den nationella strategin för fartygsbyggnation", uppger Saab.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom