Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Saab: Brasilien-affär med Gripen är helt frikopplad från Schweiz

2014-02-13 08:58

Hur Saabs förhandlingar med Brasilien går, gällande en upphandling om 36 stridsflyg, är helt frikopplat från de samtidigt pågående förhandlingarna i Schweiz.

Det bekräftar Saabs vd Håkan Buskhe för SIX News i dag, i samband med släppet av Saabs bokslut.

Efter åratal av uppskjutna besked från Brasilien kring köp av stridsflyg, verkar det dessutom som att man nu vill skynda på med affären.

"Det finns en uttalad ambition från kontakt- och handlingssidan att göra det här skyndsamt, och under det här året. Diskussionerna har börjat väldigt bra, och vi känner att det ska vara relativt görbart att knyta ihop säcken. Vi har en gemensam ambition både från Brasiliens och Saabs sida", säger Buskhe.

"Det här är helt stand alone (Brasilien-upphandlingen, SIX anm). I olika former har det här varit en diskussion i, vissa säger 17 år, vissa 15 år, men några kopplingar till Schweiz finns inte", säger han.

Brasilien-nyheten har fortsatt elda på intresset för Gripen. Buskhe vill inte gå in på enskilda länder, men radar i stället upp regioner.

"Det finns ett antal länder i Asien som är intresserade, ett antal länder i Europa, och det finns ytterligare länder faktiskt i Afrika och i Sydamerika som är intresserade. Intresset är som sagt rekordstort, och det minskar inte när man har ett stort växande land som Brasilien som väljer vårt flygplan, och ett land som Schweiz", berättar Håkan Buskhe.

Nästa steg i Schweiz är nu en folkomröstning som hålls i maj.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom