Saabchef får toppjobb – på Volvo

2012-05-23 10:12 Ola Söderlind
Mats Fägerhag. Foto: Roger Lundsten/BLR

Han ville inte lämna ett sjunkande skepp, utan stannade till slutet.Men nu blickar Saabs förre utvecklingschef framåt i en ny roll hos Volvo. <br/>– Att jobba med bilar är ett sätt att leva, säger Mats Fägerhag.

Mats Fägerhag har vigt en stor del av sitt yrkesliv åt Saab.

Han har haft ledande befattningar inom bolaget och inom GM, där han under tre år var konstruktionschef med ansvar för hela bilen utom motor och växellåda. Han har också suttit med i Saabs ledningsgrupp och som mest haft nästan 2 000 ingenjörer i sin organisation.

– Efter 20 år i bilbranschen ville jag fortsätta med detta som jag brinner för och tycker är så roligt, säger Mats Fägerhag, när han nu påbörjat nästa uppdrag.

Bland anbuden från biltillverkare i Europa och Kina valde han Volvo.

– Volvo kom helt enkelt med bästa erbjudandet. Jag har också haft en bra relation med Peter Mertens, som är chef för utvecklingsavdelningen och fick en bra bild av Volvo, vart de vill och hur jag kan bidra till det. För mig blir det också en utvecklande roll som förutom teknik handlar om att utveckla affärer och nya fabriker.

Han säger att han redan har provat att jobba i en hög chefspost i linjeorganisationen. Nu leder han i stället en avdelning på fem personer som jobbar tvärfunktionellt i organisationen och ska hitta samarbetspartner till produktutvecklingsprojekt. Detta är en strategiskt viktig fråga för världens biltillverkare, i synnerhet Volvo, anser Mats Fägerhag.

– Hela bilindustrin står inför en stor utmaning som har underskattats. Inte minst med att klara den otroligt tuffa lagstiftning som kommit med miljökraven. Då måste det till stora investeringar och mycket forskning för att klara det.

Bilindustrin står som bransch mitt i en förändring som alla företag måste hitta sätt att tackla, säger Mats Fägerhag.

– Saab var en pytteliten spelare, men även Volvo är en ganska liten spelare. Då måste vi söka samarbeten. Här har Volvo en klar och tydlig bild av verkligheten och vad som krävs framöver.

Mitt i framtidsfrågorna står den 50-årige maskiningenjören, som tillhör en internationell elit inom bilutveckling.

– Det som ger glädje och energi att gå ur sängen på morgonen är att kunna vara med och påverka, att bidra med erfarenhet och kompetens till utvecklingen, säger Mats Fägerhag.

Mats Fägerhag

Ålder: 50.

Bor: I Hovås utanför Göteborg.

Familj: Fru och fyra barn.

Utbildning: Maskiningenjör vid Lunds tekniska högskola.

Tidigare jobb i korthet: Började som trainee som beräkningsingenjör på Volvo Lastvagnar, fortsatte till Saab flygmotor. Rekryterades till Saab Automobile i Trollhättan 1992 som gruppchef inom karossprovningen. Satt med i Saabs ledningsgrupp från 1998. Var konstruktionschef för GM i Europa 2005 till 2008. Jobbade den sista tiden som utvecklingschef på Saab.

Aktuell: Har börjat ett nytt jobb som chef för avdelningen Alliance Office och ska hitta samarbetspartner till Volvo.

Ola Söderlind

Premiumnyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS