Sälj inprisad bolagsstyckning

Bolaget positionerar sig för att klyvas. Alla metoder för att locka fram dolda värden i bolaget synes dock redan vara inräknade i kursen.
Sälj inprisad bolagsstyckning - aktier-krasch-borsen-affarsvarlden-700_binary_6894247.png

It-bolaget Sectras två olika delar, Imaging IT och Secure Communications, har ingenting med varandra att göra och samordningsfördelarna, vid sidan av lönekontorets tjänster en gång per månad, är troligen mycket nära noll.

Förhållandet med de här två, till synes helt disparata, affärsområdena har under åren bäddat för spekulationer om att bolaget står inför en uppdelning. Den som lyssnat på bolagets ledning – vd sedan snart sex år tillbaka är Torbjörn Kronander, tillika storägare och en av grundarna – har emellertid fått ibankat i sig att bolaget inte avser att byta skepnad.

I den senaste årsredovisningen, som publicerades under semestrarna i somras, har tonfallet ändrats. Av vd-ordet framgår att bolaget nu över­väger en uppdelning. Sedan dess är aktien upp 25 procent.

Rapporten för bolagets förstakvartal, som presenterades i början av september, såg vid en första anblick ut att vara riktigt stark. Omsättningen lyfte 11,5 procent, när effekterna av den svaga svenska kronan räknats bort. Koncernens vinst, när valutarörelserna räknas bort, föll emellertid en aning.

Affärsvärlden har tidigare varit skeptisk till aktien, vilket har straffat sig. På dagens nivåer, med p/e-tal kring 42 för innevarande verksamhetsår, behöver ingen tveka. Aktien är för dyr. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 208 kronor. På den nivån var aktien för bara några månader sedan.

Detta är en förkortad version av Möjlig styckning inprisad

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco