Sälj överhettad vinteraktie

Ledningen gör det mesta rätt och har haft vinden i ryggen. Rekommendationen blir ändå sälj.

Förutsättningarna för att äga och driva skidanläggningar i Norden har nog aldrig varit bättre än det senaste året. En stark konjunktur, ökad köpkraft hos hushållen, svag krona, stigande intresset för skidåkning och dessutom en vinter som var en av de längre och snörikare i fjällen, både på svenska och norska sidan.

Skistar har i den här miljön gått från en nettoomsättning på 1 750 miljoner kronor 2013/2014 till 2 530 miljoner kronor 2017/2017, med en relativt stabil intäktsfördelning. Liftkort dominerar oförändrat under perioden med drygt hälften av intäkterna. Vinsten före skatt har samtidigt gått från 179 till 587 miljonor kronor, där merparten av resultatförbättringen kommer från kärnverksamheten i driften av skidanläggningarna.

Skistars aktiekurs har följt med vinsttrenden uppåt: sedan slutet av 2013 har kursen stigit med cirka 175 procent till dagens 230 kronor. Räknat på prognoserna för 2018/2019 ger det ett pe-tal på 18–19. Det låter inte direkt avskräckande för ett företag som flera år i rad presterat en vinsttillväxt på runt 25 procent och som dessutom har en helt dominerande och ohotad marknadsposition. Men, för att komma tillbaka till skidterminologin, manchesteråkning på morgonen varar inte för evigt. Förr eller senare blir det uppåkt, snövallar och betydligt jobbigare att ta sig ned för backen.

Det är svårt att tro på annat än försämrade omvärldsfaktorer för Ski­star. Konjunkturen lär vika och med den hushållens köpkraft, kronkursen på sikt stiga och alla vintrar framöver kommer knappast vara lika snörika som 2017/2018. Milda vintrar påverkar inte bara direkt genom färre antal dagar med åkbar snö i fjällen – intresset för skidåkning går generellt ned när södra Sverige har gröna gräsmattor.

Det finns också ett antal jokrar i leken. Det finns dolda värden i marktillgångar, som skulle kunna bli mer synliga genom till exempel en särnotering. Skistar har 5,5 miljoner kvadratmeter exploateringsmark, varav cirka hälften kan bebyggas. En indikation på vilka värden det handlar om är att Skistar över tid bedömer resultatet per tomt till 1,1 miljon kronor och att det finns cirka 2 700 tomter – om all mark såldes som tomter. Nuvärde av detta är dock svårbedömt, bland annat för att det är mycket osäkert hur snabbt marken kan exploateras. Vd Mats Årjes tror att reavinsterna för exploateringsprojekt stiger under 2018/2019, men skulle bostadsfrossan sprida sig till fjällvärlden kan det raskt gå åt andra hållet.

Skistar har haft vinden i ryggen och en ledning som hittills gjort det mesta rätt. Sammantaget känns dock nuvarande värdering väl hög med de uppenbara risker som finns. Med vikande konjunktur och ett antal snöfattiga vintrar kan den snabba vinsttillväxten lätt förvandlas till ett fallande resultat. Affärsvärldens rekommendation blir därför sälj.

Detta är en nedkortad version av Alltför hög risk för utförsåkning

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.