Sälj riskfylld kredithantering

Hoist hävdar sig väl i nollräntehaussens huggsexa om europeiska bankers vildvuxna soptippar av förfallna problemlån. Aktien saknar dock baksmällerabatt.
Sälj riskfylld kredithantering - aktier-krasch-borsen-affarsvarlden-700_binary_6894247.png

SÄLJ Hoist Finance är specialiserade på att köpa förfallna lån. Efter att ha köpts ut från börsen 2004 kom det stora tillväxthoppet i samband med finanskrisen. Då drogs inlåningstjänsten Hoist Spar igång, som lockade svenska sparkunder via marknadens då högsta ränta med insättningsgaranti. Kombinerat med finanskrisrabatt på förfallna lån och en politisk agenda att hjälpa svaga europeiska banker att sanera sina balansräkningar har Hoist kunnat mångdubbla sin skuldköpartakt.

Första kvartalet i år hade låneportföljen svällt till 16,1 miljarder kronor i bokfört värde. Centrala funktioner finns kvar i Sverige, men lånen finns ute i Europa. Kärnan är förfallna hushållslån utan säkerhet.

I flertalet av Hoists marknader betalas banken 5–25 procent av nominellt belopp vid en affär. Det viktiga är att priset i dag med råge överträffas av skuldköparens prognostiserade inkasseringsvärde (erc). Tumregeln är att inkassera dubbelt mot vad som betalats.

Med så pass priskonkurrens att den obelånade avkastningen pressas så har Hoists status som kreditmarknadsbolag reglerat av Finansinspektionen varit till nytta. Den möjliggör en banklik pyramidfinansiering, med en spetsig liten topp av egenkapital vars belånade avkastning kan hållas hög genom att laborera med lånat kapital. Hoists stora konkurrensfördel är att dess lånade kapital, pyramidens mitt med obligationer samt breda bas av Hoist Spar-inlåning, tas in med cirka 2 procentenheter lägre, eller mindre än hälften, i snittränta mot vad konkurrenter betalar.

I dagens klimat ser Affärsvärlden Hoist leverera 17 procents avkastning på eget kapital (roe) i år och 18 procent från 2019. Det är strax under 20-procentsmålet, som inte klarats under senaste års tillväxt, och i linje med Factsets analytikerkonsensus för branschkollegor.

Vinstvärderingen faller från p/e 10 i år till p/e 7 år 2020. Inte heller det är särskilt attraktivt relativt branschens median-p/e på 8 respektive 6.

Affärsvärlden menar att en konservativ investerare inte köper dagens Hoist för mindre än 15 procents avkastningskrav, på grund av hög risk i både affär och balansräkning. Då går ett Hoist med 18 procents roe att räkna hem tidigast runt 50-lappen, eller p/b 1,2 bakåtblickande.

Uppsidesscenariot är att någon ännu mer riskglad aktör bjuder ett högt uppköps- eller sammangåendepris för Hoists plattform och portföljer.

Mer sannolikt toppar snart sötebrödsdagarna för Europas skuldköpare.

Att euroskeptiska partier med valframgångar i Italien snart kan ha ens ett uns chans att rubba lagstiftning och branschpraxis kring vem och hur som får betalt på italienska bankfordringar är ett hot mot landets skuldköpare, såsom Hoist och Intrum. Och adderas nästa års brexit när Storbritannien ska lämna EU så har Hoist osäkerhet kring ungefär halva dagens verksamhet.

Noteringens huvudägare Mikael Wirén och Erik Fällström har använt börsen för att sälja ned innehaven och förre vd:n Jörgen Olsson tog i våras klivet till en roll som vice styrelseordförande.

I Hoist ger dagens kurs mer risk än potential, så Affärsvärldens råd blir sälj.

Ovanstående är en sammanfattning av aktierådet Fel tid för bankernas soptipp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco