Sälj tillväxtlöst medicinteknikbolag

ANALYS. Medicinteknikföretaget har bommat sina finansiella mål de senaste sex till sju åren. Inte mycket talar för att bolaget ska nå dit under de kommande åren heller.
Sälj tillväxtlöst medicinteknikbolag - aktier-index-penna-affarsvarlden-700_binary_6895032.jpg

SÄLJ Det svenska cancerbehandlingsföretaget Elektas försäljningsstatistik för de senaste åren är ingen munter läsning. När många andra storföretag i Sverige har kunnat öka försäljningen under åren 2012 till 2017 med både 20, 30 och i en del fall 50 procent, har Elektas omsättning legat stilla. Även resultatutvecklingen har gått på tomgång.

Analytikerna är splittrade om Elekta-aktien. Fyra vardera har köp respektive sälj. Kursreaktionen häromveckan, när Elekta presenterade kvartalsrapporten, var dramatisk med kursfall på drygt 10 procent på en enda dag.

Men aktien är ändå inte billig. Affärsvärlden tror inte att de finansiella målen nås de kommande åren. Bolagets vinster värderas då till 35 respektive 32 gånger pengarna (p/e-tal) för innevarande verksamhetsår och för nästa.

Affärsvärlden bedömer att det är läge att säkra vinsten. Sälj och köp tillbaka på nivåer under 94 kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.