Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Samgående mellan AT&T och Time Warner godkänt

2018-06-13 07:59
AT&T:s advokat Daniel Petrocelli Foto: Jose Luis Magana/AP/TT

En amerikansk domstol godkände på tisdagskvällen det föreslagna samgåendet mellan teleoperatören AT&T och mediejätten Time Warner. Ärendet har följts noga av telekombranschen, som nu spås stå inför en våg av konsolideringar.

USA:s president Donald Trump har tidigare hävdat att ett samgående skulle vara skadligt för konkurrensen, men enligt domstolen har justitiedepartementet inte lyckats visa att betal-TV-konsumenterna skulle ta skada av fusionen.

Justitiedepartementet har möjlighet att överklaga domen, men domaren i målet sade sig hoppas att regeringen skulle visa "det goda omdömet" att inte gå den vägen, rapporterar bland andra Bloomberg News. AT&T räknar enligt ett pressmeddelande med att kunna avsluta affären senast den 20 juni.

"Beslutet öppnar dammluckorna för konsolidering bland de största underhållnings- och överföringsbolagen", säger Greg Kimmelman, tidigare chef för justitiedepartementets antitrustavdelning, till Market Watch i en typisk kommentar.

Hit räknas 21st Century Fox, som har erhållit budförslag på delar av verksamheten från både Comcast och Walt Disney. Även Verizons planer på köp av "content"-bolag kan komma att underlättas av den vägledande domen.

Normalt brukar justitiedepartementet ha färre invändningar mot just vertikala uppköp, där en aktör köper en annan längre ned i leveranskedjan, än vid horisontella samgåenden mellan parter som är direkta konkurrenter. Att departementet tog upp kampen mot vertikalen AT&T/Time Warner var därför ett avsteg från tidigare praxis, noterar Bloomberg News.

Alla är dock inte övertygade om att det nu är helt fritt fram för nya företagsaffärer i sektorn.

"Även om justitiedepartementet förlorade i det här fallet, tror vi att implikationerna är mer relevanta för andra vertikala affärer, snarare än att oddsen för potentiella horisontella samgåenden ändras", skriver Morgan Stanley i en kommentar efter beslutet.

AT&T stängde i den ordinarie handeln upp 0,5 procent och Time Warner adderade 0,1 procent inför beskedet. I efterhandeln lyfte Time Warner cirka 4 procent, medan AT&T förlorade knappt 3 procent.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom