Sämre ekonomiska tider väntar kommuner

En majoritet av ekonomicheferna i landets kommuner tror på sämre ekonomiska förutsättningar nästa år jämfört 2019, enligt en undersökning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).
Sämre ekonomiska tider väntar kommuner - anders-knape-skl-700_binary_6975133.jpg

Av de 216 kommuner som svarat på undersökningen anger fyra av fem att utsikterna ser något eller mycket sämre ut inför nästa år, rapporterar Ekot.

– Vi sitter redan nu 2019 i en situation där vi har en prognos som visar på ett underskott. Vi hade också ett underskott under förra året och det innebär att vi har en ryggsäck med oss när vi går in i 2020, säger Maria Fredriksson, ekonomichef i Söderköping, till radion.

Orsaken till de dystra ekonomiska utsikterna är en kombination av att andelen unga och äldre ökar samt att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, säger SKL:s ordförande, Andes Knape.

– Ja, det är klart att har vi en stark demografisk utveckling där vi ökar i befolkningen, både i form av att vi lever längre och att det föds fler barn. Det ju lättare att hantera i en högkonjunktur när vi har tillväxt i ekonomin, säger han till Ekot.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.