Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sämre ekonomiska tider väntar kommuner

2019-10-16 09:54
Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Landsting. Foto: Fredrik Sandberg / TT

En majoritet av ekonomicheferna i landets kommuner tror på sämre ekonomiska förutsättningar nästa år jämfört 2019, enligt en undersökning av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Av de 216 kommuner som svarat på undersökningen anger fyra av fem att utsikterna ser något eller mycket sämre ut inför nästa år, rapporterar Ekot.

– Vi sitter redan nu 2019 i en situation där vi har en prognos som visar på ett underskott. Vi hade också ett underskott under förra året och det innebär att vi har en ryggsäck med oss när vi går in i 2020, säger Maria Fredriksson, ekonomichef i Söderköping, till radion.

Orsaken till de dystra ekonomiska utsikterna är en kombination av att andelen unga och äldre ökar samt att Sverige är på väg in i en lågkonjunktur, säger SKL:s ordförande, Andes Knape.

– Ja, det är klart att har vi en stark demografisk utveckling där vi ökar i befolkningen, både i form av att vi lever längre och att det föds fler barn. Det ju lättare att hantera i en högkonjunktur när vi har tillväxt i ekonomin, säger han till Ekot.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom