Samtliga svenska storbanker dras in i penningtvätthärvan

2017-03-21 12:09
Foto: All over press

Alla svenska storbanker pekas ut som mer eller mindre indragna i den stora penningtvätthärva som danska tidningen Berlingske avslöjat. Bristerna liknar de som upptäcktes i fjolårets stora Panamaläcka, enligt Finansinspektionen.

De svenska banker som pekas ut är förutom Nordea även SEB, Handelsbanken och Swedbank.

Enligt Berlingske handlar härvan om penningtvätt för mer än sju miljarder danska kronor fördelat på 1 700 transaktioner under åren 2011-2014. Pengarna har i huvudsak flyttats från brittiska skalbolag, genom danska banker till bolag på Seychellerna och i Panama. Det antas att delar av pengarna kommer från kriminell verksamhet.

Svenska banker inblandade

Men pengarna har också passerat konton i de svenska storbankerna liksom danska Danske Bank. Och Finansinspektionens (FI) biträdande generaldirektör Martin Noréus säger att den nu avslöjade penningtvätthärvan bekräftar myndighetens tidigare allvarliga påpekande om bankernas bristfälliga hantering av penningtvätt som bland annat ledde till sanktioner mot Handelsbanken och Nordea 2015.

– Just det här verkar handla om de brister som kom fram i Panamafallen, säger Martin Noréus till TT.

Nordeas jobb mot penningtvätt

Nordea säger sig ha satsat stora resurser för att stoppa den penningtvätt som förekommit flitigt under åren 2011_2014 och som det rapporteras om, där pengar ska ha gått mellan bland annat Moldavien, Lettland, Danmark och en rad andra länder.

– Vi kommer aldrig att tolerera att någon annan utnyttjar Nordea för penningtvätt, säger bankens presschef Petter Brunnberg till TT.

Han poängterar att medieuppgifterna rör transaktioner åren 2011_2014.

Sådant här förekommer inte längre?
– Vi har nu förbättrat våra rutiner avsevärt på senare år. Vi har satsat mycket på att tillföra resurser för att förbättra kontrollerna. Och vi har en tät dialog med tillsynsmyndigheter, säger Brunnberg.

SEB:s presschef Frank Hojem säger ungefär samma sak och att man inte kan kommentera enskilda bankkunder till följd av banksekretessen.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom