Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sänkt lön för Vestberg

2009-06-25 09:59

Hans Vestberg får lägre lön än företrädaren Carl-Henric Svanberg på posten som vd och koncernchef för Ericsson. Den fasta lönen är cirka 30 procent lägre än Svanbergs ersättning

Ericssons tillträdande vd Hans Vestberg får en fast lön på 10,5 miljoner kronor per pår, plus en en rörlig lön på upp till 80 procent av den fasta lönen, när han tillträder befattningen som vd den 1 januari 2010.

Det framgår av informationsmaterial som delades ut i samband med Ericssons presskonferens med anledning av det annonserade vd-skiftet i bolaget på torsdagen och som Direkt har citerat.

Den minsta lönen han skulle få skulle därmed komma att uppgå till 875 000 kronor i månaden och maximala lönen (med bonus) skulle därmed komma att uppgå till 18,9 miljoner kronor.

Det betyder att den nye Ericssonchefen får lägre betalt än sin företrädare.

Enligt årsredovisningen för 2008, som blev klar i mars, lyckades Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg dra in lön, pension, bonusar och övriga ersättningar till ett värde av 33 miljoner kronor för fjolåret. Av pengarna utgjordes 8,8 miljoner av pensionskostnader vilket betyder att 24 miljoner utgick i lön och bonus och övriga ersättningar.

Läs detaljerna om Ericssonchefernas löner här.

Ersättningen är aningen högre än vad Svanberg tjänade in 2007. Enligt fjolårets årsredovisning var utbetalningarna då 32,5 miljoner kronor, varav 8,5 miljoner kronor i pensionskostnader.

Svanbergsfasta lönjusterades uppåt i januari 2008, från 15,2 miljoner kronor per år till 15,75 miljoner kronor. Motsvarande siffra för Vestberg är alltså 10,5 miljoner kronor, eller 33 procent lägre.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom