Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Sänkt riktkurs för JM

2017-09-11 08:16
Ett projekt från JM. Foto: JM

Nordea Markets sänker riktkursen för JM till 310 kronor från 350 kronor.

Nordea anser att det finns utrymme för bostadsutvecklaren JM att genomföra prissänkningar efter de två senaste årens starka prisutveckling på flera marknader.

Det framgår av en analys där rekommendationen köp upprepas för JM medan riktkursen sänks till 310 kronor (350).

"Vi anser att de skarpa aktiekursnedgångarna för bostadsutvecklarna JM (köp) och Bonava (behåll) klart överreagerar på riskerna för marginaler och volymer och därmed ger upphov till ett bra köpläge för investerare som fokuserar på värde på längre sikt. Detta stöds av starka byggrättsportföljer och bolagens försiktiga vinstredovisningar från enheter under pågående produktion", skriver Nordea.

Nordea höll nyligen ett investerarmöte med bostadsutvecklarna SSM och Järntorget. De båda bolagen bekräftade en bild med svagare efterfrågan hittills under det tredje kvartalet, jämfört med i april-maj. Det relaterades "främst till större utvecklingsområden (Uppsala, Ursvik, Barkabystaden och Täby nämndes) medan bokningarna utanför dessa områden har fortsatt att hålla en bra takt", skriver Nordea.

"Det märks ännu inga förändringar i listpriser, men listpriserna har rört sig upp kraftigt under de två senaste åren varpå något lägre priser kan komma att ses i större utvecklingsprojekt", bedömer Nordea.

Nordea räknar starkt med att det sker en återhämtning i efterfrågan men banken kommer noggrant att bevaka eventuella prisförändringar på nyproduktionsmarknaden.

JM-aktiekursen har enligt Nordea haft en svag utveckling på senare tid i spåren av oron för Stockholms bostadsmarknad med längre säljtider och risken för prissänkningar. Därutöver lyfts det fram att det skett ägarförändringar i bolaget. I augusti sålde den norska bostadsaktören OBOS sina drygt 5 procent av kapitalet till kursen 245 kronor per aktie.

"Vi behåller vår köprekommendation, trots orosmomenten på kort sikt, och vi tittar på ett negativt scenario jämförbart med nedgångarna 2007-2009 samt 2011-2012. Vi finner baserat på detta 12 procents risk på vinsten, jämfört med årets förväntade vinst", skriver Nordea som således anser att det fortsatt skulle innebära ett attraktivt köpläge till nuvarande kursnivå.

Nordea påpekar dock att "worst case scenario", en ny finanskris, pekar mot 75 procents nedsidesrisk.

JM-aktien stängde strax under 239 kronor i fredagen och har gått ned drygt 24 procent de tre senaste månaderna.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom